LMP: a Fidesz 2010 óta támadja a tudományos életet

2020. február 10. 14:08 2020. feb. 10. 14:08

A felsőoktatás helyzetéről tartott sajtótjékoztatót Pécsen Keresztes László Lóránt és Ungár Péter, az LMP frakcióvezetője és országgyűlési képviselője. A politikusok szerint a Fidesznek nem prioritás a hazai felsőoktatás, a vidéki egyetemek viszont a leszakadó vidék megtartásában játszanak szerepet. Arra is kitértek, hogy 2022-re készülve világos programot kell összeállítania az ellenzéknek.

A felsőoktatás helyzetéről tartott sajtótájékoztatót február 10-én, hétfőn Pécsen kora délután Keresztes László Lóránt, az LMP pécsi országgyűlési képviselője és frakcióvezetője, valamint Ungár Péter, a párt országgyűlési képviselője. 

Keresztes Lóránt elmondta, Európában és Nyugat-Európában az oktatás és a felsőoktatás olyan ágazat, amely kifejezetten nagy figyelmet és megbecsülést kap, mert mindenki számára egyértelmű, hogy a jól működő oktatási és és felsőoktatási rendszer szükséges a versenyképesség növeléséhez, illetve ezek szükségesek a XXI. századi kihívások miatt. Hozzátette, az egyetemeknek óriási gazdaságfejlesztési potenciáljuk van.

A képviselő szerint Magyarországon más a helyzet, 2010 óta a regnáló kormány nem tekinti prooritásnak a felsőoktatás fejlesztését és szinten tartását, és támadást indított a tudományos élet ellen. A vidéki felsőoktatási intézmények különösen nagy hátrányban vannak, 2010 óta ez a szegmens a legnagyobb vesztes, a vidéki regionális egyetemi centrumok nagy hallgatói létszámcsökkenést szenvedtek el, Pécs az egyik példa, ahol ez megtörtént. A vidéki főiskolák még rosszabb helyzetben vannak, de Budapesten is leginkább csak stagnálás látható. Egyedül Debrecen az, ahol valamiféle pozitív irányú elmozdulást lehet megfigyelni - magyarázta Keresztes. 

A képviselő szerint a 2022-es kormányváltáson túl szükség van az ellenzék részéről arra, hogy világos garanciákat nyújtson ezen szegmens felé is, hogy valódi változások lesznek. Az LMP a vidéki felsőoktatási intézményeket kiemelt figyelemben és támogatásban kell részesíteni, mivel vidéken a leszakadást megelőző és a gazdaságot élénkíteni tudó bástyáknak lehet tekinteni az egyetemeket. Azt is el kell érni, hogy a tanulók az adott régiókban helyben tudjanak munkát vállalni, megállítva ezzel az elvándorlást - mondta el az LMP frakcióvezetője.

Ungár Péter országgyűlési képviselő a felsőoktatási dolgozók bérezését fejtegette. Mint elmondta, a legtöbb felsőoktatási dolgozó a garantált bérminimum környékén keres, több mint 70 százalékuknak a nettó bére nem haladja meg a 200 ezer forintot. Ők az a csoport, akik még az állami szektoron belül is relatív alacsony fizetést kapnak. Ezen belül a kezdő oktatók, tanárok bérezése is alacsony, egy kezdő tanársegéd bére is a nettó 150 ezer forint körül mozog. Emiatt a képzettek nem fognak elmenni a felsőoktatásba dolgozni, mivel a végzettségükkel piaci alapon nagyobb fizetést kaphatnak. 

Ungár szerint beleférne a költségvetésbe a felsőoktatási dolgozók béremelése, ez körülbelül 150 milliárd forintot jelentene - politikai döntés, hogy ezt nem kapják meg. Hozzátette, a vidéki egyetemek leszakadása (mivel nem kapnak elegendő központi költségvetési forrást) mellett a Fidesz bevonja a magántőkét az egyetemek fenntartásába, ez neoliberális oktatáspolitika, ami ellen anno a Fidesz is tiltakozott. 

Újságírói kérdésre Keresztes Lóránt elmondta, az LMP többször is beterjesztett törvényjavaslatokat a helyzet orvoslására, de ez önmagában kevés. Szerinte olyan helyzetet kell teremteni 2022-re, hogy ha megvalósul a kormányváltás, akkor addigra világos garanciák lesznek az egyes területeken, hogy milyen változások várhatóak. Fontos, hogy a 2022-ben szerepet vállalni kívánó ellenzéki szereplők lefolytassák addigra azokat az egyeztetéseket, amelyek mentén a felsőoktatást érintő szakmai elképzelések meg tudnak majd jelenni majd egy reális és világos programban.

Másik újságírói kérdésére - hogy mi a véleményük Gyurcsány Ferenc évértékelőjéről - Keresztes elmondta, nem tartja jó ötletnek, hogy a médiában üzengetnek egymásnak az ellenzéki szereplők, szerinte az egyeztetések miatt megfelelő önmérsékletre és önkritikára van szükség, főképp azoktól, akik anno már vittek kormányzati szerepkört. Arra is kitért, hogy most nem közös listákról való gondolkodásra, hanem tartalmi kérdések megvitatására és egy világos program megalkotására van szükség.

 

Szerző: V.G.

Forrás: Pécsi STOP