LMP: a volt pécsi városvezetés és a kormány hibája Pécs mostani helyzete

2020. február 11. 12:56 2020. feb. 11. 12:56

Hohn Krisztina és Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő sajtótájékoztatón beszélt a pécsi önkormányzat 8,54 milliárdos kormányhiteléről. Az is elhangzott, hogy a kormány azt tervezi, hozzányúl a helyi adóbevételek rendszeréhez, ami miatt viszont akár az ellenzéki vezetésű települések járhatnak rosszabbul.

A február 11-ei, keddi pécsi közgyűlés előtt tartott a megyeszékhely városházáján sajtótájékoztatót az LMP két baranyai országgyűlési képviselője, Hohn Krisztina és Keresztes László Lóránt.

A Szabad Pécs cikke szerint Keresztes László Lóránt arról beszélt, hogy az, hogy a városnak idén év végéig 8,54 milliárd forintnyi kölcsönt kell visszafizetnie a kormánynak, az a volt pécsi városvezetés és a kormány hibája. Hozzátette, éppen emiatt a kormánynak kellene ezt a helyzetet kezelnie és fel kellene ajánlania Pécs önkormányzatának a részletfizetési lehetőséget. 

Egyébiránt ez a pécsi városvezetés terve is, ők úgy számoltak, hogy idén 1,54 milliárdot tudna visszafizetni az önkormányzat, ha sikerül a kormánnyal leegyeztetni a részletfizetést.

Hohn Krisztina a Varga Mihály pénzügyminiszter által nemrég belengetett tervről beszélt, amely szerint hozzányúlhat a kormány a helyi adók rendszeréhez, ezen belül az iparűzési adókhoz is. Hohn Krisztina szerint ennek megvalósulása esetén a települések nehéz helyzetbe kerülhetnének, és akár egy kisebb településtől is millikókat vehetnének el. Másrészt ennek az elgondolásnak a megvalósulása azzal is járhat, hogy az önkormányzatok a működési költségeik egy részét "pofapénzként" kapnák meg, ilyen esetben pedig az ellenzéki vezetésű települések hátrányba kerülhetnek - magyarázta az országgyűlési képviselő a cikk szerint.

Forrás: Pécsi STOP/Szabad Pécs