LMP: hiába a kormány klímavédelmi terve, nem számolták fel az illegális gumilerakatot Cserkútnál

2020. augusztus 14. 10:42 2020. aug. 14. 10:42

Egy Cserkút és Pécs határán lévő illegális gumilerakat előtt beszélt arról Keresztes László Lóránt LMP-s országgyűlési képviselő, hogy hiába fogadta el a kormány fél éve a klímavédelmi tervét és az illegális gumilerakatok felszámolását, továbbra sem történt semmi. A politikus úgy látja, hogy érdemibb szabályozás kell, mert ő hiába tett feljelentést a cserkúti lerakat miatt, elutasította azt a hatóság.

Sajtótájékoztatót tartott Cserkúton pénteken délelőtt egy illegális gumilerakónál Keresztes László Lóránt, az LMP parlamenti frakcióvezetője, a lerakat már februárban is gondot okozott.

Mint az eseményen elmondta, sem a helyszín és sem az időpont nem véletlen, mert szinte napra pontosan fél évvel ezelőtt fogadta el a magyar kormány a klímavédelmi tervet, amelynek az egyik kiemelt része volt az illegális gumihulladék-lerakók felszámolása. 

A mögötte látható gumihalomra utalva elmondta, ez is jól jelzi, hogy mennyire volt hatékony a kormány intézkedése. Hozzátette, az elmúlt fél évben a gumihegy Cserkút és Pécs határán nemhogy csökkent, de növekedett. 

Az országgyűlési képviselő szerint ez is azt mutatja, hogy a kormány ígérete csak kampányígéret volt, hiába hívta fel az LMP több mint fél éve a hatóságok figyelmét erre az illegális gumilerakatra, annak veszélyességére és a szabálytalan elhelyezésre. 

 

- A hatóságok megállapították, hogy a területnek nincs hulladékgazdálkodási engedélye, és ami itt folyik, az teljes mértékben szabálytalan

 - mondta el a helyszínen a politikus, aki szerint ez a lerakat nemcsak csúnya ott Pécs határában, de rendkívül veszélyes is. Hozzátette, az eddigi intézkedések sikertelenek voltak, a területileg illetékes település jegyzője is megpróbált mindent megtenni a lerakat ellen, de nem járt eredménnyel.

Keresztes Lóránt elmondta, ő feljelentést tett bő fél évvel ezelőtt a hulladékgazdálkodás rendjének megsértése, valamint környezetkárosítás miatt, de a feljelentését visszautasították. 

A képviselő szerint a kormány semmit sem tett, még a jogszabályi környezet kialakításában sem, hogy a hatóságok el tudják végezni az alapvető feladatukat. Keresztes Lóránt úgy látja, ma Magyarországon a jogszabályok nem alkalmasak arra, hogy egy ilyen illegális gumihulladék-lerakatot, mint a cserkúti, felszámolhassanak.

Az LMP szerint - magyarázta Keresztes -, ha már a kormány bejelentett egy ilyen akciótervek az effajta lerakatok felszámolására, akkor szükséges lenne, hogy érdemi cselekvést is fel tudjanak mutatni az ügyben, a zöldpárt pedig konzultációt kezdeményez az illetékes miniszterrel, hogy szigorítsák a vonatkozó törvényeket, és adják meg a lehetőséget a hatóságoknak a munkájuk elvégzéséhez.

Emellett az LMP azt is kezdeményezni fogja, hogy a szabályozási környezetet, termékdíjakat egyebeket is változtassa meg a kormány, ezzel megszüntetve az ilyesfajta használt gumilerakóknak az újbóli kialakulását - vázolta pártja elképzelését a politikus. Azt is el kell érni, hogy mindenki abban legyen érdekelt, hogy ne ilyen lerakatot létesítsen, hanem eljuttassa a használt gumikat egy olyan feldolgozóműhöz, amely a legkörnyezetkímélőbb módon tudja megoldani a problémát - tette hozzá.

 

Forrás: Pécsi STOP