Magyarságról, kirekesztésről és az aggasztó ellenségkeresésről írt a pécsi hittudományi volt rektora

2020. szeptember 21. 14:35 2020. szept. 21. 14:35

A pécsi hittudományi főiskola volt rektora írt jegyzetet annak apropójából, hogy egyre erőteljesebb a közbeszédben bizonyos csoportok megbélyegzése, illetve a magyar nemzethez való tartozás megkérdőjelezése. Cziglányi Zsolt kozármislenyi plébános arra is kitért, hogy mindenki a magyar nemzethez tartozik, és az állandó ellenségkeresés nem vezet jóra.

A pecsma.hu-n jelent meg hétfőn Cziglányi Zsolt kozármislenyi plébános - aki a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskola rektora volt 2001-2017 között - jegyzete, amelyben a közbeszédben egyre inkább teret nyerő megosztottságra, a nemzetből kirekesztésre reagál. 

Írásában kitért nagyanyja mondására, miszerint a mindenféle népek-nációk egészen addig békésen megvannak egymás mellett, amíg a politikusok nem kezdik őket egymásnak ugrasztani. 

"Mert akkor elkezdődik az, hogy ki a magyar és ki az idegenszívű. Meg hogy ki az európai és ki a mucsai. Meg hogy Vidnyánszky Attila ukrán, migráns, Karsai György meg honnan tudná, mit jelent magyarnak lenni. Ez az ellenségkereső és kirekesztő magatartás aggasztó: ha abba nem hagyjuk, még sok bajt és szenvedést fog okozni nekünk.

Nincs olyan, hogy „a nemzeti oldal”. Mindannyian a nemzeti oldalon állunk. Akik a magyarság értékeit, kultúráját magunkénak érezzük, akik Magyarországot a hazánknak tekintjük, vagy a magyar közösséghez tartozónak valljuk magunkat, azok mind a nemzeti oldalon állunk. Függetlenül attól, hogy a határon innen vagy túl élünk, hogy milyen nézeteket vallunk, mi a vallásunk, ha van egyáltalán. A magyarság olyan ernyő, ami alá mind beférünk, ami nem követel magának kizárólagosságot: lehet valaki magyar úgy is, hogy nem magyar az anyanyelve, hogy nem Magyarország a hazája, hogy közben egy másik kultúrához is tartozik, és az is lehet, hogy annak az érzése erősebb benne, mint a magyarságé. Egyik sem zárja ki, hogy a magyar történelmet, kultúrát, a magyar népet magáénak vallja, ismerje, szeresse, és ezáltal a magyar közösséghez (is) tartozzon"

- áll a jegyzetben, melyet teljes egészében a pecsma.hu-n lehet elolvasni.

 

Címlapkép: Illusztráció/Pécsi STOP

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu