Már 48 éve, hogy odafönn, a mindenek tetejébe a tévétorony magasodik

2021. április 4. 14:05 2021. ápr. 4. 14:05

A 197 méter magas pécsi tévétorony a Mecsekben, az 535 méter magas Misina csúcsán áll, kapuit pedig 1973. április 4-én, azaz 48 évvel ezelőtt nyitotta meg. A tévétorony azóta is Magyarország legmagasabb épülete.

A közel 200 méter magas vasbetonkolosszus az 535 méter magas Misina-tetőn áll, csodálatos körpanorámát nyújtó kilátóterasszal és presszóval, írja az Irány Pécs oldala, s valóban a tévétoronyból elképesztő látvány tárul elénk, hiszen az hagyján, hogy belátjuk egész Pécset, de tiszta időben egészen a Dunáig ellátni, kirajzolódnak a Mecsek-hegység vonulatai és a Mecsek-hegyhát vidéke. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Helyén egyébként az 1960-as évekig az 1908-ban épült Kiss József-kilátó áll, amely a Mecsek Egyesület főtitkáráról, több Mecsek-ismertető könyv szerzőjéről, a lelkes természetbarátról kapta a nevét. A mai kilátó építése 1968-ban kezdődött és 1973. április 4-ig tartott. 

A Mecsek Egyesület Kiss József-kilátója és az épülő TV adótorony a Misinán 

Déli irányba tekintve, a város felett általában párafelhő úszik, a Dzsámi és a Székesegyház pedig olyan picinynek tűnnek, ám mégis, mindezek ellenére is, ide a hegyoldalba felsugárzik Pécs évezredes keresztény, és persze százötben éves muzulmán múltja is. 

 

A torony 18500 tonna vasbetonból épült, Vízvárdy István, Söpkéz Gusztáv és Thoma József tervei alapján. Eredetileg egyébként csak 191 méter magas volt, ám egy 1995-ös antennacsere után 6 méterrel magasabb lett, így jelenleg a maga 197 méterével Magyarország legmagasabb épülete. 

A torony 1973-ban 

A torony tetején kialakított üvegfalú presszóig gyorslifttel lehet feljutni, a nyitott kilátóterasz pedig a presszó felett van. A Misina-tetővel együtt 610 méterrel a tengerszint felett nézelődhetünk, ami a város sík területeinek átlagos 120 méteres tengerszint feletti magasságával még mindig közel 500 méteres város feletti magasságot jelent.

A tévétorony 1976-ban

Fortepan / Magyar Hírek folyóirat

Körkilátójából - mint azt fentebb is írtuk - szép időben messzire el lehet látni: déli irányban a mediterrán hangulatú Pécs városának látványa tárul elénk, illetve belátni a Baranyai-dombságot, messzebb pedig a Villányi-hegységet, sőt a horvát Papuk-hegyet is megcsodálhatjuk. 

Keleti irányban ott a Zengő, nyugatra a Tubes, északra pedig a Mecsek magaslik. Tiszta időben pedig akár a Badacsonyig is ellátni. 

A tévétorony napjainkban 

A jelenlegi torony betonalapja 22 méteres átmérőjű, 3 és fél méter vastag, melyet többrétegű acélháló merevít. A torony kettős gyűrűből áll, a belső 5 méteres átmérővel 135 méteres magasságig halad, a külső 12 méteres átmérővel 92 méter magasságig. A belső gyűrűben fut a lift, a kettő közt pedig 459 lépcsőfok kanyarog.

Amikor a tévétornyot 48 évvel ezelőtt megnyitották, akkor évente mintegy kétszázezer látogatója volt, ez mostanra jócskán visszaesett, megközelítőleg nyolcvanezren keresik fel éves szinten. 

 

Az 1972. decemberi elkészültekor a torony hétvégente díszkivilágítást kapott, mely idővel elmaradt. 2017. augusztus 19-étől azonban újra díszkivilágítást kapott a tévétorony, mely minden este különböző színben pompázik. Sőt arra is volt már példa, hogy karácsonykor megszavazhattuk, milyen fény árassza el a pécsi éjszakát. 

Dinoszaurusz-kiállítás

Magyarország legrégebbi és legismertebb dinoszauruszát, a mecseki dinoszauruszt 1966-ban fedezték fel, ami 2005 óta állandó és ingyenes kilátáson tekinthető meg a tévétorony-kilátó presszószintjén (a lift díjt azonban ki kell fizetni - a szerk) 

A kiállításon a mecseki dinó rekonstruált, életnagyságú, kétméteres szobra látható, emellett pedig megtekinthető a Mecsek terepasztala, a hegység kőzetei, megkövült növények, talajképződési modell, illetve a szén-és uránbányászat történeti emlékei is. 

Pécs TV-Torony felhők közt

Elhelyezkedése és megközelíthetősége

A Misina-tetőre a 35-ös és 35Y jelzésű autóbusszal lehet eljutni. A Misina-tető ugyan alacsonyabb, mint a Mecsek néhány csúcsa, de a város közeli elhelyezkedése és a jó közlekedési lehetőségek miatt kedvelt kirándulóhely.

Érdekességek

A Pécsi tévé-tornyot 1973. április 4-én adták át. Ezen a napon lett hivatalosan is Magyarország legmagasabb épülete. Ugyanakkor ezen a napon adták át New Yorkban a World Trade Center ikertornyait, amely akkoriban a világ legmagasabb épülete volt. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Fotók: 1. Tévétorony épül, 1968, Rádió és Televízió Újság 2. Tévétororony 1973, Fortepan / Bauer Sándor 3.Tévétorony 1976, Fortepan / Magyar Hírek folyóirat

Címlapkép: YouTube 

Szerző: Pécsi STOP