Márciustól néhány buszjáratnál változás lesz a menetrendben

2020. február 16. 13:38 2020. feb. 16. 13:38

Kismértékben változik a buszmenetrend tavasztól, az egyik ok a télen megváltozott vasúti menetrend, ami miatt a főpályaudvari buszoknál kell kiigazítást tenni. A BAT Francia utcai dohánygyára miatt pedig új megállót iktatnak be több arra közlekedő buszjárat útvonalába..

A keddi pécsi közgyűlés előtt tart ülés a kommuniális bizottság, ahol az egyik napirendi pont a helyi buszmenetrend kismértékű kiigazítása lesz. 

Az előterjesztés szerint a BIOKOM Nkft-től - mely a közlekedésszervezési feladatokat látja el - három módosítási igény érkezett be lakossági, vagy céges kezdeményezés, illetve a MÁV tavaly decemberben változott menetrendje miatt. 

Az első változás az András utcán át közlekedő 28Y és 38Y járatokat érini, ugyanis az a lakossági igény merült fel, hogy az András utcaiakat ne a Főpályaudvarral, hanem Uránvárossal kössék össze a buszjáratok, valamint hogy munkanapokon 19 óra után is térjen be az András utcára busz a belváros irányából. 

Emiatt, ha megszavazza a bizottság, a következő módosítás lép életbe március elsejével:

"A tervezet szerint a vonalak átstrukturálásával reggel, délelőtt, délután és koraeste az Uránváros és Lámpásvölgy között közlekedő 28-as járatok szolgálhatják ki az András utcát 28Y jelzéssel (9 induló és 10 érkező járat). Hajnalban továbbra is a 38Y járat érinti az András utcát (3 darab), illetve késő este két járat erejéig szintén 38Y járat segíti az utasok hazajutását a városrészbe."

- olvasható az előterjesztésben, amely szerint a módosítással összefüggésben a Budai állomásról 6:42-kor és Somogyból 6:15-kor induló 26-os járatok Uránváros helyett a II-es rakodóig közlekednek.

A BAT Dohánygyár a Francia utcai üzemegysége kapcsán a cég megkereste az önkormmányzatot még korábban, hogy az utcában kiépítene egy buszfordulót és egy megállót. Ez meg is történt, a gyárban három műszakban dolgoznak, az őszi menetrend óta mindennap napi hat járat használja a fordulót és a megállót. A BAT-nak most az a kérése volt, hogy az irodai munkarendhez viszonyulva újabb járatok térjenek be a Francia utcába. 

Az előterjesztés szerint a munkanapokon a Főpályaudvarról 7:25-kor induló 20-as és a Baromfifeldolgozótól 16:35-kor induló 21-es járat érinti a Francia utcai buszfordulót. Szabad- és munkaszüneti napokon pedig a Főpályaudvarról 7:10-kor induló 20-as, valamint a Hőerőműtől 16:26-kor induló szintén 20-es járat érinti a Francia utca megállót.

Az utolsó változás a MÁV tavaly decemberi új menetrendje miatt megváltozott vonatérkezésekkel van összhangban, mivel több InterCity-vonat érkezési ideje módosult a koraesti és esti idősávban 18:32, 20:32 és 22:32 érkezési időpointokra.

Hogy az átszállások a helyi buszokra megmaradjanak, amiatt több a Főpályaudvart érintő járatnál 18:40, 20:40 és 22:40, vagy 22:45-re módosítják az érkezést, 

Az előterjesztés szerint a Főpályaudvart érintő buszjáratok egy részénél szükség van a kiigazításra

Forrás: Pécsi STOP