Másfél hónapba telt a baranyai rendőröknek elmondani, milyen volt a tavalyi évük

2018. április 24. 08:33 2018. ápr. 24. 08:33

46 nap után árulta csak el a baranyai főkapitányság, hogy 2017-ben milyen feladatokkal és kihívásokkal kellett megküzdeniük a megyében. Az is kiderült, hogy baleseti statisztikát hiába is reméltünk tőlük, azt már a KSH-tól kell kérni - biztos ők vették át a helyszínelést.

Március 9-én küldtük el kérdéseinket a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányságnak, miután feltűnt, hogy az évek óta általában februárban megtartott, előző évre vonatkozó évértékelő sajtótájékoztatóról semmi hír sem jött.

Az emailben rákérdeztünk arra, hogy miért maradt el a szokásosnak mondható évértékelő, illetve feltettük az oda szánt kérdéseinket is Baranya bűnügyi helyzetére vonatkoztatva.

46 nappal később, többszöri telefonálás meg is jött a válaszlevél. A két dátum közti időben a legtöbbször annyit tudtunk meg, hogy egyeztetés alatt állnak a visszaküldendő válaszok. Ez mind szép és jó, csakhogy az információs törvény ilyen megkeresésekre (ha közérdekű adatkérésnek nézzük a megkeresést) 15+15 napnyi válaszadási határidőt szab meg. Az meg akárhonnan nézve is csak 30 nap, nem pedig 46.

Ha azt gondolnánk, hogy ennyi idő elég volt arra, hogy minden kérdésre maximális terjedelmű, részletes választ adjon a szerv, akkor tévedtünk.

Jöjjenek tehát a kérdések és a válaszok (némelynél lesz egy-két szerkesztői megjegyzés):

Mi okból nem volt idén eddig (március 9-ig - a szerk.) rendőrségi évértékelő? Vagy ha volt, miért nem volt nyilvános a sajtó számára?

A megyei rendőrfőkapitány 2018. március 2-án tartotta a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság 2017. évi tevékenységének értékelését, ami vezetői döntés alapján nem volt sajtónyilvános.

Mivel nagyon ráértünk az előző 46 napban, körbenéztünk a rendőrség honlapján, de sehol sem találtunk arra vonatkozó adatot, hogy a 2017-es évről szóló évértékelőt bárhol is megtartották volna idén a sajtó nyilvánossága előtt. Ez korábban szokás volt. Lehet, hogy a vezetői döntés egyenest Pintér Sándortól ered, aki nem akarta a kedélyeket felkorbácsolni a választás előtt? - a szerk.

Hány emberélet elleni bűncselekmény (emberölés, szándékos befejezett emberölés, emberölési kísérlet, halált okozó testi sértés) történt tavaly a megyében, és ez a szám hogy viszonyul a 2016-os adatokhoz?

Az emberölések 6-ról 8-ra, azon belül a szándékos befejezett emberölések 1-ről 4-re, illetve az emberölés kísérletek előfordulása 5-ről 3-ra változott. Gondatlanságból elkövetett emberölés a tavalyi évben egy volt. A megelőző évhez hasonlóan halált okozó testi sértést nem regisztráltak. A tárgyévi elkövetést figyelembe véve, ismeretlen tettes ellen szándékos befejezett emberölés miatt a megyében nem indult büntetőeljárás.

Hány regisztrált bűncselekmény volt tavaly a megyében, ez a szám hogyan viszonyul a 2016-os adatokhoz?

Baranya megyében a rendőri eljárásokban regisztrált bűncselekmények száma e 7198-ról 6322-re, 12,17 százalékkal tovább csökkent.

Hány közlekedési baleset történt a megyében 2017-ben, ebből hány járt könnyű/súlyos sérüléssel, halálos áldozattal, hány ittas/bódult állapot miatt bekövetkezett baleset volt tavaly - és ezek az adatok hogy viszonyultak a 2016-os év adataihoz?

Kérdésével kérjük, forduljon a Központi Statisztikai Hivatalhoz. (KSH).

Nem is tudtuk, hogy tavaly óta a KSH jár ki helyszínelni a közúti balesetekhez a rendőrök helyett - jó lesz észben tartani. Azt pedig csak halkan tennénk hozzá, hogy például a 2015-ről szóló évértékelő sajtóanyagában ezek a számok még szerepeltek - a szerk.

Mennyi garázdaság, kifosztás, lopás, betöréses lopás, gépjárműfeltörés, autólopás, rablás, rongálás, jármű önkényes elvétele, orgazdasági eset volt tavaly a megyében, és ez a szám hogy viszonyul a 2016-os adatokhoz?

A garázdaságok száma 497-ről 459-re csökkent. A korábbi évekhez viszonyítva a lopások (2449-ről 2149-re), ezen belül a lakásbetörések száma (535-ről 507-re), a kifosztások (29-ről 24-re) száma jelentősen visszaesett, ellenben a rablások száma (24-ről 29-re) emelkedett. A rongálások száma (203-ról 183-ra), a jármű önkényes elvételek (52-ről 35-re) csökkentek, viszont az orgazdaságok (9-ről 29-re) jelentősen növekedtek. A zárt gépjárműfeltörések száma 58-ról 76-ra, míg a gépjárműlopások száma 14-ről 17-re emelkedett.

Az Ön által kért bűnügyi adatok az egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika rendszeréből származnak, amely úgynevezett követő statisztika, minden esetben a már lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást. Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.

Hány illegális határátlépőt (migránst) és hány embercsempészt fogtak el tavaly a rendőrök, és hol? Számuk hogy viszonyul a 2016-os adatokhoz?

Az embercsempészés bűncselekmény elkövetése Baranya megyében nem jellemző, számszaki előfordulása 1-ről 0-ra változott.

Tavaly négy esetnél volt megalapozott gyanúsítás embercsempészet bűntett elkövetése miatt - itt, itt és itt olvashatóak -, lehet, hogy a vádhatóság még nem jutott el az ügyek tárgyalásáig - a szerk.

Az Ön által kért bűnügyi adatok az egységes nyomozóhatósági és ügyészségi bűnügyi statisztika rendszeréből származnak, amely úgynevezett követő statisztika, minden esetben a már lezárt eljárások számáról ad tájékoztatást. Az adatbázis nem az elkövetési idő, hanem a statisztikában való rögzítés időpontja szerint tartalmazza a bűncselekményeket.

A 2017-es évben összesen 75 esetben 794 fő illegális migránst tartóztattak fel és kísérték őket a biztonsági határzárhoz. A feltartóztatások helye szerint 706 fővel szemben az államhatártól számított 8 kilométeren belül, 88 fővel azon túl intézkedtek.

A tiltott határátlépés és kísérlete szabálysértés miatt elfogott személyek száma 2017-ben 5 fő, 2016-ban 11 fő volt.

Van-e egyeztetés/együttműködés a horvát és szerb rendőrséggel az illegális határátlépések, valamint az embercsempészet elleni küzdelem érdekében?

A rendőr-főkapitányság az illegális migráció kapcsán helyi és területi szinten rendszeresen egyeztet a horvát rendőri szervekkel, ahogyan a szomszédos rendőr-főkapitányságokkal is.

A kábítószerrel való visszaélések (fogyasztói és terjesztői magatartás) száma mennyi volt tavaly, és ez hogyan viszonyul a 2016-os adatokhoz?

A terjesztői magatartású kábítószerrel visszaélések előfordulása 19-ről 14-re mérséklődött.

A határátkelők személyforgalma milyen volt 2017-ben, van-e változás 2016-hoz képest? Van-e a kimutatás az átkelőhelyen megfordultak nemzetiségéről?

A főkapitányság alárendeltségében működő határátkelőhelyek személyforgalma 1 786 151 főről 1 884 758 főre) 5,5 %-kal, a járműforgalom (768 580 db-ról 811 707 db-ra) 5,6 %-kal növekedett.

A határforgalomban közlekedő személyek 19 %-a magyar, míg 81 %-a külföldi állampolgár volt. Állampolgársági megoszlás szerint 727 351 (39 %) horvát, 76 030 fő (4 %) szerb, 273 067 fő (14 %) bosznia-hercegovinai, 453 832 (24 %) egyéb állampolgársági kategóriába tartozó lépte át az államhatárt.

Úgy látszik, a határőrizetet még nem vette át a KSH, itt még megvannak a kért kimutatások - a szerk.

Történt-e bármilyen felújítás, eszközbeszerzés tavaly, ha igen, mik és milyen forrásból, mennyiért?

A rendőrségi gépjárműpark fejlesztésének kapcsán ORFK forrásból a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság az alábbi gépjárműveket kapta:

  • 8 darab Audi A3 (rendőri jelleggel ellátott),
  • 6 darab Mercedes-Benz B220 (rendőri jelleggel ellátott),
  • 3 darab Mercedes-Benz Sprinter (rendőri jelleggel ellátott),
  • 35 darab Skoda Octavia 1.4 TSI kombi (rendőri jelleggel ellátott),
  • 1 darab Skoda Octavia 1.8 TSI
  • 10 darab Suzuki Vitara (rendőri jelleggel ellátott),
  • 5 darab VW Caddy (rendőri jelleggel ellátott).
  • Az Interreg V-A Magyarország-Horvátország Együttműködési Program keretében lefolytatott beszerzés eredményeként 1 darab VW Golf típusú gépjárművet vásárolt a főkapitányság.

    A 69 darab jármű beszerzésének összértéke bruttó 611,7 millió Ft.

    A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területén az Országos Rendőr-főkapitányság által biztosított felújítási és dologi előirányzatokból 2017. évben az alábbi jelentős felújítási munkák valósultak meg:

  • Siklós Rendőrkapitányság kazáncsere: 11,5 millió Ft
  • Pécs, Légszeszgyár u. 8., Informatikai Osztály vizesblokk felújítás: 7,3 millió Ft
  • Pécs, Uránvárosi Rendőrőrs nyílászáró csere: 6,5 millió Ft
  • Pécs, Athinay úton Misina épület tetőfelújítás: 14,3 millió Ft
  • Összesen (bruttó): 39,6 millió Ft

    A határvadász-képzés kapcsán állományba került friss erők milyen hatással voltak a határszakaszon szolgálatot teljesítők számára, illetve a megyében közterületen szolgálatot ellátók létszámára?

    A végzett határvadászok a Készenléti Rendőrség állományába kerültek, velük kapcsolatos kérdéseinek megválaszolására a Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság nem illetékes.

    Ezt a kérdésfeltevést az újságíró rontotta el, ez tény - a szerk.

    Van-e olyan közérdeklődésre számot tartó ügy, melyet tavaly nem sikerült megoldani, és a nyomozás/eljárás most is folyik? Mely/melyek ezek?

    A Baranya Megyei Rendőr-főkapitányság illetékességi területét érintő publikus információk elérhetőek a rendőrség hivatalos honlapján (www.police.hu).

    Végül is 46 nap tényleg nem elég, hogy legalább a tavaly szeptember vége óta körözött lothárdi maszkos rablókról szóló díjkitűzési felhívást linkeljük - a szerk.