Másfélezer nagypályás meccsen fújt a jubiláló pécsi sípmester

2020. január 17. 08:49 2020. jan. 17. 08:49

Évtizedes hagyomány folytatódik a hétvégén a Baranya Megyei Labdarúgó Szövetségnél: jubiláló sípmestereket köszöntenek a Laterum Hotel dísztermében. Köztük lesz a sportcsaládból származó Horváth László is, aki 45 éve tett játékvezetői vizsgát.

- Anyósom javaslatára tettem le a játékvezetői vizsgát 1974-ben - kezdte a beszélgetést Horváth László, a kosárlabdázó Juci és a kézilabdás Zsuzsi testvére.

Megtudtuk, hogy a Pécsi BTC és a PEAC labdarúgója volt, majd egy családi tévénézés közben folyamatosan bírálta a fekete ruhást, erre feleségének édesanyja indulatosan rászólt: "legyél játékvezető, most indul egy tanfolyam". 

Horváth László a pályán (fotó: Pécsi STOP/Horváth László)

Sikeres vizsga után Laci karrierje hamar emelkedett a labdarúgó-játékvezetők ranglistáján, 1976-1983 között országos kerettag lett. Egyik emlékezetes mérkőzésének mondta a Népstadionban rendezett kettős rangadót, ahol 40 ezer néző előtt a Ferencváros-Vasas mérkőzésen Palotai Károly munkáját segítette.

A pécsi játékvezetők kispályás csapatában bokatörés érte egy teremtornán, ami a bíráskodás befejezését jelentette számára. A kényszerszünet alatt, játékvezető-hiány okán országos JB engedélyével alsóbb osztályú mérkőzéseken bíráskodott, ahol segítette a fiatal kezdő kollégákat (az engedély az életkora miatt volt szükséges).

Véleménye szerint a játékvezetéshez kell egy kis megszállottság, elhivatottság, csepp mazochizmus, önismeret, naprakész szabályismeret, megfelelő fizikai állapot és jó családi háttér, tudni kel feldolgozni pozitív és negatív észrevételeket, bírálatokat.

Fotó: Pécsi STOP/Horváth László

Horváth László 1574 nagypályás mérkőzés mellett számtalan kispályás és rengeteg teremtornán fújta a sípot.  Fizikai tettlegesség nem érte, a verbális inzultus nem érintette meg. A játékvezetői berkekben létezik egy mondás, miszerint ahol miséztek, oda nem mennek vissza ministrálni. Laci azonban visszament, igaz, más beosztásba, ellenőrként segítve a fiatal játékvezetők munkáját.

A szombati évzáró rendezvényen Horváth László mellett több jubiláló játékvezető vehet át elismerést.

Szerző: Szabó Ferenc

Forrás: Pécsi STOP