Másodpercenként 165 tartályautó víz - régiónkba ért a dunai ár csúcsa

2019. június 6. 09:02 2019. jún. 6. 09:02

A Duna-Dráva Nemzeti Park tájékoztatása szerint megérkezett területükre, azaz régiónkba a Dunán levonuló zöldár csúcsa. Sokan nem tudják, de enélkül nem lenne a dunai árterek élővilága olyan, amilyen. Vagy inkább semmilyen sem, márpedig az egyre száradó Duna éppen ezzel fenyeget.

Ezen a héten érte el a Dunán levonuló - a hóolvadásból és esőzésekből származó - árhullám csúcsa a Duna-Dráva Nemzeti Park Duna menti területeit, Gemencet és Béda-Karapancsát. Az ártéren élő növény- és állatfajokat az evolúció nemcsak hogy alkalmassá tette az áradások elviselésére, de sok faj esetén kifejezetten kívánatos az időnkénti elöntés – írja honlapján a Duna-Dráva Nemzeti Park.

„Nem csak a felszíni vizeket tölti meg az érkező víztömeg, hanem a korábbi száraz időszakok miatt vízhiányos talajt is, mely jelentős mennyiséget fogad magába. A másodpercenként 5000 m3 vizet szállító Duna – a testünk érhálózatához hasonlóan – egyre vékonyodó ágakban osztja szét a víztömeget, megtöltve a teljes hullámteret. Ez a másodpercenként szállított víztömeg akkora, hogy 165 átlagos tartályautót tölthetnénk meg vele” - írja a DDNP.

Az érkező vízzel megindult a halak szaporodása, azaz az ívás is a sekélyebb vizekben.

A folyótól gáttal elválasztott mentett oldalon lévő holtágakba is jut ebből az éltető áradásból. A tavalyi aszályos év miatt igen kis vízállású holtágakat, vízállásokat sikerült feltölteni, így itt is biztosíthatóak a kedvező ökológiai feltételek az év hátralévő részében.

A környezetvédők azt sem titkolták: sajnos az áradással a Duna jelentős mennyiségű emberi eredetű hulladékot is sodor magával. A főleg műanyag palackokból, zacskókból álló szemét a parti erdőkben akad fenn, mely a folyó és az ártér élővilágát is károsíthatja.

Forrás: Pécsi STOP