Meddig kell még Magyarországon az órát átállítani?

2021. október 2. 10:18 2021. okt. 2. 10:18

Magyarországon – mint ahogy az EU számos tagországában – évek óta napirenden van a tavaszi és őszi óraátállítás eltörlésének ügye, de előrelépés nem történt.

24.hu cikke szerint Bencsik János független országgyűlési képviselő erről kérdezte Gulyás Gergely minisztert:

- Mi jelenleg a kormány álláspontja az óraátállítás eltörléséről?
- Várható-e a közeljövőben, hogy a kormány az uniós tagállamok vitája dacára dönt a kérdésben?
- A téli vagy a nyári időszámítás véglegesítését tartaná-e a jobbnak a kormány?
- Vizsgálták-e érdemben a lehetőségét, hogy – az óraátállítás megtartásától vagy elvetésétől függetlenül – Magyarország keleti irányba időzónát váltson?

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

 

Bencsik János ugyan Gulyás Gergelyt kérdezte, de helyette Völner Pál, az igazságügyi tárca államtitkára válaszolt.

Azt írta, hogy az óraátállítás megszüntetéséről az uniós tárgyalások az Európai Unió Tanácsában megakadtak. Nyilvánvalóvá vált, hogy a tagállamok rendkívül megosztottak az óraátállítást illetően. 

Magyarország alapvetően nyitott arra, hogy igény esetén az óraátállítást eltöröljük, de csak akkor, ha arra megfelelő konszenzus mutatkozik az Európai Unió tagállamai között.

A döntés előtt a szomszédos tagállamokkal szorosan együttműködve egy, az egész unióra kiterjedő hatásvizsgálat is szükséges, szem előtt tartva a harmonizáció jelentőségét – tette hozzá az államtitkár. Mint írta, ha az ügyet az Európai Unió Tanácsa újratárgyalja, a kormány továbbra is a tagállami konszenzusban lesz érdekelt, elsősorban a V4-országokkal együttműködésben, mivel történelmi, gazdasági és kulturális kapcsolataink is ezt indokolják.

Forrás: 24.hu