Még az utolsó pillanatban hozzácsaptak egy villamosmérnök-képzést az augusztustól Gödöllőhöz tartozó Kaposvári Egyetemhez

2020. július 2. 17:16 2020. júl. 2. 17:16

Mielőtt a Kaposvári Egyetem augusztus elsejével beolvad a gödöllői agrárfókuszú Szent István Egyetembe, még gyorsan tető alá hozták, hogy az Óbudai Egyetem szeptembertől villamosmérnök-képzést indít az egyetemen, amely a következő hónaptól már a Szent István Egyetem nevét viseli majd. Schanda Tamás államtitkár szerint a kaposvári felsőoktatás fejlődő pályán van.

Július 2-án, csütörtökön jelent meg meg az MTI-ben a hír, miszerint az Óbudai Egyetem szeptembertől villamosmérnök-képzést indít a Kaposvári Egyetemen, a szándéknyilatkozatot a mai napon alá is írták a somogyi megyeszékhelyen a fővárosi felsőoktatási intézmény, a kaposvári önkormányzat, az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Robert Bosch Kft. részéről.

"A nyilatkozat szerint a felek elkötelezettek amellett, hogy a jövőben Kaposvár legyen a magyar villamosmérnök-alapképzés és a duális felsőoktatási képzés egyik fontos bázisa.

Schanda Tamás, az ITM parlamenti államtitkára az aláírás előtt tartott tájékoztatón mérföldkőnek nevezte a szak indítását a magyar műszaki felsőoktatás fejlesztésében"

- olvasható az MTI hírében.

Schanda az MTI szerint úgy fogalmazott, hogy a kaposvári felsőoktatás erősödő pályán van.

"Kovács Levente, az Óbudai Egyetem rektora közölte: 2020. szeptembertől a klasszikus formában indul a villamosmérnök-képzés, a tervek szerint 2021. szeptember 1-jétől már villamos-üzemmérnököket képeznek majd Kaposváron.

Elmondta: virtualizált robotikai kutató-fejlesztési központot hoznak létre, amelynek segítségével távolról lehet virtuális környezetben irányítani robotokat.

A központ közép-kelet-európai viszonylatban egyedi megoldás lesz - tette hozzá.

Szászi István, a Robert Bosch Kft. budapesti fejlesztési központjának vezetője arról beszélt, hogy a cég 14 felsőoktatási intézménnyel működik együtt Magyarországon, közülük négyben gyakorlatorientált, duális képzés zajlik. Azt mondta, Kaposvár a jövő évtized járműipari innovációs központjává válhat.

Kitért arra, hogy a Bosch-csoportnak világszerte 60 országban 400 leányvállalata van, több mint 400 ezer munkavállalóval. Magyarországon 9 tagvállalat több mint 15 ezer embert foglalkoztat, és Budapesten van a Bosch második legnagyobb, európai fejlesztési központja.

Szita Károly, Kaposvár Fidesz-KDNP-s polgármestere a többi között arról beszélt, hogy a somogyi megyeszékhelyen még ebben az évben helyi vállalkozók segítségével kaposvári ipari életpályamodellt alakítanak ki.

A Robert Bosch Kft. sajtóközleményében azt írta, hogy a Kaposváron induló műszaki képzés 2030-ig folyamatosan bővül, legalább három szakirányon alap- és mesterképzés is lesz, megteremtve ezzel a multidiszciplináris képzés alapjait."

- áll az MTI hírében.

A Kaposvári Egyetem főépülete - Fotó: wikipedia CCO/Belovai Pál

Kaposvár augusztustól Gödöllőé

Elsőre furcsának tűnik, hogy az aláíró szervezetek között nincs felsorolva a Kaposvári Egyetem. 

Az ok valószínűsíthetően az lehet, hogy a Kaposvári Egyetem augusztus elsejével beolvad a gödöllői központú és agrárfókuszú Szent István Egyetembe, az új intézmény neve is ez lesz, vagyis a Kaposvári Egyetem jelen állás szerint mint intézménynév megszűnik. (A Szent István Egyetemhez több más felsőoktatási kart is hozzácsatolnak, erről bővebben április cikkünkben írtunk a Kapos-T cikke nyomán.) A beolvadást a Parlament május közepén fogadta el, mint ahogy azt is, hogy a SZIE alapítványi formában fog működni.

A kaposvári független lap június 23-án arról számolt be, hogy ugyan jelenleg ez a terv, de hosszabb távon lehet, hogy Kaposváron sem marad meg akkora nagyságban az agrárképzés, mint most. Ráadásul a más profilú képzések - mint a színházi képzés - is várhatóan máshová kerülnek át, erről L. Simon László fideszes országgyűlési képviselő elmélkedett még júniusban a Parlament kulturális bizottságának egyik ülésén a Magyar Narancs cikke szerint. 

A jelenleg még ezen a néven létező Kaposvári Egyetem honlapján több pontban írnak az intézményi összeolvadásról, abban egyelőre ez szerepel:

"A jelenlegi tervek szerint az új Szent István Egyetembe integrálódó intézmények teljes képzési portfóliójukat megőrzik az átalakítás után. Az egyes műszaki és gazdasági területek a jövőben nagyobb súlyt kapnak majd az agrároktatásban is, tovább erősítve az egyetem multidiszciplináris jellegét. A Kaposvári Campuson a pedagógiai és a művészeti képzés változatlan képzési portfólióval várja a hallgatókat. Új színfolt az Óbudai Egyetem kihelyezett képzéseként induló villamosmérnök BSc képzés."

 

Szerző: V.G.

Címlapi kép: wikipedia CCO/Belovai Pál

 
Forrás: Pécsi STOP