Még Pellérdnek is jutott az ingyenpénzből, Pécs viszont kimaradt az osztásból

2018. szeptember 26. 15:17

Tíz önkormányzatnak adott pénzt az állam, a legtöbb helyen hiteltartozásra fordítják az összeget. A Pécs mellett fekvő Pellérdre is jutott 40 millió, a baranyai megyeszékhely azonban nem kapott semmit sem.

A legfrissebb Magyar Közlönyben jelent meg a kormányhatározat, mely szerint 10 önkormányzat kap összesen majdnem egymilliárd forintnyi támogatást különféle címen.

A keretösszegből a legtöbbet, 700 millió forintot Érd megyei jogú város kapja működési feladatok ellátására. Bénye, Pusztaottlaka, Sajósenye vezetése hiteltartozásokra (4 millió forint; 48,9 millió forint; 20 millió forint értékben), míg Felsővadász, Múcsony és a tolnai Iregszemcse vezetése tartozások rendezésére kapta meg a változó összegű támogatást (38,676 millió forint; 26,795 millió forint; 5 millió forint). Kehidakustány a Deák-kúria működtetésére 6 milliót, míg az Orbán-bányákról ismert Gánt infrastrukturális fejlesztésekkel kapcsolatos kiadásokra nyert 48 millió forintot.

Még a Pécs mellett fekvő Pellérd is részesült az "ingyenpénzből": ők 39,763 millió forintot kaptak konyhafejlesztés támogatására.

A kisebb települések a pénzt idén év végéig használhatják fel, Érd esetében a támogatás 2019. december 31-ig kell eltapsolni.

Sajnos ebből a körből Pécs kimaradt, noha korábban - igaz, inkább évvégi dátumokkal - a megyeszékhely vezetése is kapott némi pluszpénzt működési támogatásra: 2013-ban 1,5 milliárd, 2014-ben 1,3 milliárd, míg 2015-ben 500 millió forintos év végi működtetésre szánt pluszpénz állt a házhoz.

A nagy koppanás 2016 végén jött, mikor az ismét kért közel 1,5 milliárd forint helyett csak 86 milliót kapott a város. Ám ez akkor nem kedvtelenítette el a városházát, mert az iskolák átvétele pont 1,5 milliárd forintnyi pluszt hagyott itthon (amit valószínűsíthetően a már akkor is létező hiány lefaragására fordítottak). 2017 végén pedig jött a nagy 9,5 milliárdos kormányzati mentőcsomag (ami végül 12 milliárd fölé kúszott).

Igaz, cserébe csak az önkormányzatiságot kellett feladnia a városházának, amit kábé boldog mosollyal meg is tettek.