Megerősítette a Kúria is, Kaposváron fel kell számolni a szegregált oktatást

2017. október 5. 15:02 2017. okt. 5. 15:02

Jogerős ítéletet hozott a Kúria, amellyel megerősítette a Pécsi Ítélőtábla tavalyi döntését: Kaposváron fel kell számolni a szegregált oktatást, vagyis felmenő rendszerben be kell zárni a Pécsi utcai iskolát. Ez ellen a kaposvári városvezetés eddig foggal-körömmel harcolt.

Jogerős, és egyben precedens értékű ítéletet hozott a Kúria egy bő évtizede húzódó ügy végén: Kaposváron meg kell szüntetni a szegregált oktatást - olvasható a 168ora.hu cikkében.

Az ügy jó tíz éve húzódik már, perek sorozata mondta ki először a kaposvári önkormányzatról, majd az iskolák állami átvétele után az Emberi Erőforrások Minisztériumáról, hogy a Pécsi utcai iskolában a magyar törvényekkel ellentétben szegregált oktatást folytatnak. Az iskolai tanulmányi mutatói a cikk szerint rendkívül alacsonyak voltak, az onnan kikerülő gyerekek, ha egyáltalán továbbmentek valamely középfokú oktatási intézménybe, hamar lemorzsolódtak.

Tavaly ősszel aztán a Pécsi Ítélőtábla kimondta, hogy ezt felmenő rendszerben fel kell számolni, és a 2017/2018-as tanévben már nem indulhat új elsős osztály.

Az ítélet ellen felülvizsgálatot kért a kaposvári önkormányzat és a minisztérium is, de mindeközben a fideszes városvezetés nem tett le arról, hogy az iskolában tovább folyjon a szegregált oktatás, ehhez még egy fideszes kötődéssel is bíró alapítványt is bevetettek. Itt azonban már az EMMI állította meg a folyamatot, mondván még alapítványi fenntartásban sem indulhat újabb elsős osztály.

A 168ora.hu cikke szerint a fideszes Szita Károly vezette önkormányzat a szegregált iskola fenntartásáért megnyerte magának "a hatalommal jó viszonyt ápoló helyi roma vezetőkön keresztül a roma családokat is. Nem volt nehéz dolguk, a rendkívül kiszolgáltatott helyzetben lévő szülők nem fognak szembeszállni a gyermekvédelmi hatóság működéséért felelős önkormányzattal, amely ráadásul az egyetlen megélhetési forrást jelentő közmunka elosztásáért is felel."