Megint előkerült a kampányban a mohácsi híd

2020. szeptember 24. 13:09 2020. szept. 24. 13:09

Szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt jelentett be az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára nagyívű közlekedési fejlesztéseket Mohácson - most maga az ITM-et vezető miniszter ígérte be, hogy amennyiben jövő év első felében elkészülnek a mohácsi híd tervei, és a kivitelezési közbeszerzés is sikerrel lezárul, akkor másfél-két éven belül kezdődhet a kivitelezés. A néhai polgármester, Szekó József tavaly májusban még azt állította, hogy 2023-ra készülhet el a híd. 

Tavaly szeptember 25-én tartott Mosóczi László, az Innovációs és Technológiai Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára Mohácson ígért meg sok baranyai fejlesztést, köztük a mohácsi hidat is, erről bővebben itt írtunk. 

Palkovics László miniszter a sajtótájékoztatón - Fotó: MTI/Sóki Tamás

Most ismét sajtótájékoztatót tartottak Mohácson (meghívót nem kapott az eseményre szerkesztőségünk), ezúttal Palkovics László innovációs miniszter beszélt a mohácsi híd helyzetéről. Az MTI híre szerint Palkovics azt állította, 

"jövő év első felében lezárulhat a mohácsi Duna-híd tervezése, így a kiviteli közbeszerzés sikeres lezárultát követően, és minden szükséges feltétel teljesülése esetén akár másfél-két éven belül megkezdődhet a létesítmény kivitelezése (...)".

A politikus azt is közölte, hogy a híd a Dunát Mohácsnál keresztező és az ország nyugati, déli és keleti részén végigfutó M9-es autópálya-hálózat részét fogja képezni, ezért úgy építik meg, hogy négysávos közlekedésre is alkalmas legyen. A miniszter arról is beszámolt, hogy már zajlik a létesítmény 1,3 milliárd forintból megvalósuló előkészítése, emiatt már rendelkezésre áll a híd engedélyezési terve, hamarosan pedig jogerős környezetvédelmi és építési engedélye is lesz. 

Tavaly májusban Szekó József mohácsi polgármester - aki a 2019-es önkormányzati választás előtt hunyt el - még a következőt állította a MohácsiÚjság.hu-nak:

"Szekó József a mindenkit talán legjobban érdeklő kérdésre, jelesül, hogy mikor kezdődhet és fejeződhet be a kivitelezés, azt felelte, a híd 2023-ra készülhet el."

Némi ellentmondást vélünk felfedezni a néhai polgármester által tavaly májusban remélt 2023-as dátum és a Palkovics miniszter által vázolt ütemterv között: ha jövő év első felében készülnek el a tervek (2021. január-júniusa között), majd utána még lesz egy kivitelezési közbeszerzés, és csak azután, ha az sikeresen lezárult - és teljesül minden szükséges feltétel -, onnantól számítva másfél-két éven belül indulhat el a híd kivitelezése, akkor maga a kivitelezés jó eséllyel valamikor 2023-ban indulhat meg. De ne legyen igazunk.

Palkovics László miniszter a sajtótájékoztatón - Fotó: MTI/Sóki Tamás

Négysávosítják az 57-es főút egy szakaszát is

Az MTI tudósítása szerint Nyul Zoltán, a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő Zrt. (NIF) beruházási vezérigazgató-helyettese is ott volt a sajtótájékoztatón, és arról számolt be, hogy a mohácsi híd építése együtt jár majd az 57-es főút M6-M60 csomóponttól az átkelőig történő négysávosításával. A híd alföldi oldalán pedig az 51-es főútba csatlakoztatják bele az új útszakaszt. A tervek szerint közel 800 méteres hídon a gylogos és kerékpáros forgalomnak is lesz helye.

Pávkovics a kormány támogatását várja

Az MTI híre szerint az eseményen ott volt Pávkovics Gábor fideszes polgármesterjelölt is - elvileg az ő meghívására érkezett Palkovics miniszter a városba -, aki arról beszélt, a Szekó József által elindított nagyléptékű fejlesztéseket folytatni kell, ezekhez viszont kormányzati támogatásra van szükség. 

"Reményét fejezte ki, hogy a Mohácson szeptember 27-én rendezendő időközi önkormányzati választásokat követően olyan testület dolgozik a városban, amely élvezi a kormány - a tervezett fejlesztésekhez nélkülözhetetlen - támogatását"    

- mondta el az MTI híre szerint Pávkovics a rendezvényen. A polgármesterjelölt arra is kitért, hogy az egész déli országrésznek szüksége van egy új hídra. 

Hargitai: Mohács stratégiailag kiemelten fontos terület

Az eseményen Hargitai János KDNP-s honatya, a térség országgyűlési képviselője is felszólalt, ő erről beszélt az MTI alapján:

"Mohács az ország stratégiailag kiemelten fontos területének számít, ezért az M6-os gyorsforgalmi út országhatárig való meghosszabbítása, a kereskedelmi kikötő megépítése és a híd létrehozása kulcsfontosságú a város és az egész déli országrész szempontjából. Szerinte az 1526-os mohácsi csata 500. évfordulójáig a városnak rendkívüli fejlesztéseket kell megvalósítania. Reményét fejezte ki, hogy a kormány támogatásával nemcsak a három kiemelt beruházás, de számos más, mind a helyieket, mind a térséget szolgáló fejlesztés megvalósul a településen 2026-ig."

 

Szerző: V.G.

Címlapkép: MTI/Sóki Tamás

Forrás: Pécsi STOP/MTI