Megkapták a pályázaton nyert felszereléseket a baranyai önkéntes tűzoltók és mentőszervezetek

2020. október 25. 11:36 2020. okt. 25. 11:36

Az idén ismét hétszázmillió forintnyi támogatást oszthatott szét a katasztrófavédelem az országban működő önkéntes tűzoltó egyesületek és mentőszervezetek között, emellett külön forrásra az önkormányzati tűzoltóságok is pályázhattak. A járványhelyzetre való tekintettel az elnyert felszereléseket, berendezéseket, védőeszközöket nem ünnepélyes rendezvényen, hanem szűkebb keretek között vehették át az érintettek a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóságon.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint 2020-ban az önkéntes tűzoltó egyesületek részére kiírt pályázatra hatszázegy egyesület jelentkezett és valamennyien kaptak támogatást, az önkéntes mentőszervezetek közül száztizenöt pályázott sikeresen. Baranya megyéből tizenöt egyesület részesült a pályázati támogatásból.

Mint fogalmaztak, folyamatosan nő az önállóan beavatkozó önkéntes tűzoltó egyesületek száma, az idei évben már ötvenöt önkéntes tűzoltó egyesület rendelkezik az önálló beavatkozás jogkörével, a tervek szerint év végéig további öt egyesület kerül ebbe a körbe. Tovább emelkedett a hivatásos tűzoltóságokkal együttműködési megállapodással rendelkező önkéntes tűzoltó egyesületek száma is, idén több mint 93 százalékuk nyújtott be pályázatot.

A bírálatokat követően a nem pénzbeli juttatások keretében az önkéntes tűzoltó egyesületek több mint 322, az önkormányzati tűzoltóságok mintegy 146, az önkéntes mentőszervezetek pedig több mint 21 millió forintnyi felszereléshez jutottak. 

Az összesen majdnem félmilliárd forintot érő eszközöket a BM Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság központilag szerezte be és osztja szét az érintett szervezetek között. A megyei illetőségű önkéntesek a többi között védőeszközöket, tűzoltó készülékeket, nyomó- és szívóoldali felszereléseket, kéziszerszámokat, szakfelszereléseket, tűzoltótechnikai és műszaki mentési eszközöket, jelző- és világítóberendezéseket, EDR-rádiókat és tartozékaikat vehetik át a megyei katasztrófavédelmi igazgatóságokon. 

A kiosztott felszerelések között a vágásbiztos öltözékek, benzinmotoros láncfűrészek, hidraulikus feszítővágók, légzőkészülékek, védőkesztyűk és -sisakok, sugárcsövek, valamint tömlők éppúgy megtalálhatók, mint a gyorsdarabolók, magassági ágvágók, búvár- és zagyszivattyúk, különböző létrák, illetve a kereső- és kézilámpák.

A pályázatnak köszönhetően tűzoltótechnika-kezelői típusvizsgára is lehetősége lesz az önkéntes tűzoltóknak, önkéntes gépjárművezetők pedig megkülönböztető jelzést használó tűzoltógépjárművek vezetésére feljogosító pályaalkalmassági vizsgát tehetnek - zárul a közlemény.

(Címlapkép: Facebook/Pécsi Kutató-Mentő és Tűzoltó Egyesület)

Forrás: Pécsi STOP