Megkezdődik a Zöldliget Bölcsőde felújítása

2021. szeptember 6. 17:34 2021. szept. 6. 17:34

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a „TOP-6.5.1-16 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra 2017. július 28-án a Zöldliget Bölcsőde energetikai korszerűsítése címmel nyújtott be pályázatot. A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. által összeállított, TOP-6.5.1-16-PC1-2017-00005 kódszámú projekt a 2017. október 10-én kelt döntés értelmében, 100%-os támogatási intenzitás mellett, bruttó 178 millió Ft európai uniós támogatásban részesült- közölte az önkormányzat a szerkesztőségünknek megküldött közleményben.

A Köztársaság téren lévő, felújítandó létesítmény egy jelenleg is üzemelő bölcsőde, amelyet Köves Emil Ybl- díjas építész tervezett. A bölcsőde földszintes, két épületrészből áll, amelyet középen egy átjáró folyosó köt össze. Az épületben 6 darab csoportszoba található a hozzá tartozó kiszolgálóhelyiségekkel, vizesblokkal, öltözővel, valamint egy főzőkonyhával.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A beruházás során a teljes épület energetikai korszerűsítésének keretén belül a bölcsőde hőszigetelése, a tető rétegrendjeinek visszabontása és cseréje (jelenleg hullámpala fedésű, így az azbeszt-mentesítés is szükséges), a nyílászárók cseréje történik meg, valamint az épületre napelemes rendszert telepítenek.  

Ez is érdekelhet: Komoly fölénnyel nyerte Karácsony az aláírásgyűjtést

A bölcsőde külső szerkezeteinek energetikai fejlesztése révén az épület a mai kor elvárásainak már meg fog felelni, így csökken majd a létesítmény energiafelhasználása, továbbá javul a belső komfortérzet.

A homlokzati felületek hőszigetelése a talajszint alatt is folytatódik. A meglévő nyílászárókat elbontják, helyükre új, műanyag, hőszigetelt fehér nyílászárókat építenek be.  

Az épület elavult radiátorait olyan újakra cserélik, amelyek termosztatikus fejekkel ellátottak.

A déli udvari homlokzaton lévő meglévő árnyékolókat felújítják, mozgatásukról motor fog gondoskodni. A tetők alatti kétsoros homlokzati üvegtéglákat kibontják, helyükre hőszigetelt műanyag nyílászárókat építenek be, részben fix, részben bukó szárnnyal, kézi távmozgatással.

Az épület távfűtéses, ezért az energetikai korszerűsítés során a megújuló energia termelését napelemekkel fogják biztosítani, mindkét épületszárny déli tetőfelületére telepítve.

A bölcsőde energetikai korszerűsítése mellett megtörténik az épület akadálymentesítése is. Az északnyugati bejáratnál lévő rámpa lejtése nem felel meg a napjainkban érvényes előírásoknak, ezért átalakítják. Emellett a bejárattól az udvar felé is kiépítendő egy új rámpa, hogy az udvart is meg lehessen akadálymentesen közelíteni.

Az intézmény kerítésén egy kis kaput létesítenek a bejárat és az udvari rámpa közé, ezáltal az udvar zárhatóvá válik. Az épületen belül, az északnyugati bejáratnál alakítják ki az akadálymentes WC-t és mosdót, valamint egy foglalkoztató helyiség megközelítése is biztosított lesz a fogyatékkal élők számára.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

 

- Nagy öröm a környék lakóinak, hogy a Köztársaság téri óvoda nemrég elkészült felújítása után a közeli bölcsőde is teljes egészében megújul. A rekonstrukciót követően korszerű, esztétikus és energiatakarékos épületben játszhatnak majd a kicsik. Különlegesség, hogy az óvoda és a bölcsőde épülete is megtartja a jellegzetes, eredeti formáját, a felújításokat úgy végzik el, hogy a létesítmény jól megszokott kontúrjai nem változnak – mondta el Auth István, a terület önkormányzat képviselője.

 

 

A kivitelezési munkálatok tervezetten 5 hónapig tartanak.

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata