Megkezdi működését a nemzetiségi és civil közösségi iroda a Városházán

2021. május 3. 10:37 2021. máj. 3. 10:37

Befejeződött a nemzetiségi önkormányzatok és civil szervezetek működését segítő ingatlan kialakítása a pécsi Városházán. Az utcafronti iroda ma megkezdte működését, igaz, ügyfeleket csak a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozások enyhítése után fogadhat majd.

Teljesen megújult az egykori lakcímnyilvántartó iroda a pécsi Városháza bejárata mellett. A belső kétszintes helyiséget kifestették, alsó szintjén irodát, tárolót és bemutatóhelyet, galériáján pedig egy tágas tárgyalót létesítettek. A minimális ráfordítással kialakított irodával olyan közösségi tér létrehozása volt a cél, amely méltó környezetet biztosít a pécsi kisebbségi önkormányzatok és kisebb civil szervezetek működéséhez.A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

 Mérföldkő az iroda a pécsi nemzetiségek történetében, hiszen most először dolgozhatnak önálló irodában. Ez ma megkezdhette működését, jelenleg adminisztrációs támogatást, illetve pályázati tanácsadási szolgáltatást nyújt a nemzetiségi önkormányzatok számára. Ügyfeleket viszont csak a koronavírus-járvány miatt hozott korlátozások enyhítése után fogadhat, bízunk abban, hogy rövidesen. Addigra az iroda hivatalos ügyfélfogadási idejét, nyitvatartását is kialakítjuk – fogalmazta meg Auth István, a pécsi önkormányzat nemzetiségi tanácsnoka, aki az iroda kialakítását koordinálta.

Ez is érdekelhet: "A mai napig élénken élnek bennem az emlékek" - Péterffy Attila is üzent az érettségizőknek

Itt a tervek szerint az irodai munka mellett a hazai nemzetiségeket bemutató kiállítás kap majd helyet, a kirakatban pedig forgószínpadszerűen egy-egy pécsi kisebbség időszakos installációját lehet megtekinteni. A tervekben kulturális, kulináris és ifjúsági programok szervezése is szerepel. Nem titkolt cél, hogy az iroda a város turisztikai vonzerejét növelje, hiszen az anyaországokból érkező látogatók számára nyújthat az egyes kisebbségekhez kötődő élményeket, ezáltal hosszabb tartózkodásra ösztönözheti vendégeinket.

 - Emellett a pécsieknek is hasznos lehet, akik, ha olyan országba terveznek utazást, amelynek képviselője a városban él, akkor hasznos tippeket, úticélokat javasolhat. Ennek az irodának a megnyitása azért is fontos, mert erősíti a kisebbségekkel hagyományosan jól együttműködő pécsi önkormányzat anyaországokkal ápolt diplomáciai kapcsolatait, és ezzel elősegíti a gazdasági nyitást is feléjük – fogalmazta meg Auth István, a pécsi önkormányzat nemzetiségi tanácsnoka.

A galérián egy olyan tárgyalót alakítanak ki, ahol nemcsak a kisebbségi önkormányzatok üléseit lehet lebonyolítani, hanem egyéb tárgyalásokat, közösségi programokat, de akár nyelvi kurzusokat is.

Az iroda szolgáltatásait az önkormányzatnál regisztráló, közösségépítést végző pécsi civil szervezetek számára is szeretnénk megnyitni. Több évtizedes tapasztalat ugyanis, hogy a kisebb létszámú egyesületek, alapítványok nem tudnak önállóan irodát fenntartani, holott szükségük lenne rá. A tárgyaló is nagy segítség lehet nekik, hiszen a tagok itt akár a járványügyi szabályok betartásával is össze tudnak ülni. Az eseti irodabérlések rendszerét még ki kell dolgoznunk, de úgy vélem, az iroda létrehozásával és üzemeltetésével a pécsi önkormányzat hatékonyan tudja majd segíteni a kisebb civil szervezetek működését – fogalmazta meg Dr. Kunszt Márta, a pécsi önkormányzat civil tanácsnoka. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Forrás: Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata