Megmutatta a Biokom, hogyan védekezzünk a szúnyogok ellen

2019. május 28. 11:38 2019. máj. 28. 11:38

Jön a nyár, jönnek a szúnyogok, velük együtt pedig a csípésnyomok mellett a "miért nem irtják már ezeket a dögöket?" kérdések is megszaporodnak. A Biokom résen volt, tudományos alapokra helyezte a szúnyogpopuláció kordában tartását.

Az elmúlt három év során a Biokom Nonprofit Kft. és a Pécsi Tudományegyetem Szentágothai Kutatóközpont kutatóinak együttműködése nyomán az országban egyedülálló szakértelemmel került koordinálásra a szezonális szúnyoggyérítés.

"Vizsgálataink során május közepétől szeptember végéig heti rendszerességgel, Pécs 10 mintavételi pontján, kombinált fény- és CO2 csalogatású csapdák használatával gyűjtjük a csípőszúnyogokat. A csapdázásokkal begyűjtött egyedek fajszint-meghatározása révén információt kapunk a pécsi csípőszúnyogok aktuális helyzetéről, valamint tér- és időbeli változásairól. Ezen információk fényében szervezzük meg a szúnyoggyérítéseket."

- áll az önkormányzat keddi közleményében.

Mint írták, a pécsi monitoring rendszernek köszönhetően, az országban egyedülálló módon egy új szúnyogfaj megjelenését is nyomon tudták követni az első pillanattól kezdve. A szúnyogok elleni védekezés kulcsfontosságú eleme azonban a lakossági közreműködés is, hiszen csak a lakosság segítségével lehetséges a csípőszúnyogok városi, ház körüli tenyészőhelyeinek felszámolása.

Mind a hazai őshonos szúnyogfajok, mind pedig az újonnan behurcolt egzotikus fajok egyedszáma minimálisra csökkenthető, ehhez az alábbi tanácsokat érdemes megfogadni, cserébe kevesebb kémiai gyérítésre lehet szükség:

Forrás: pecsistop.hu