Megnyílhat a kapu az önálló pécsi fesztivál előtt

2021. március 31. 15:58 2021. márc. 31. 15:58

Március végén megkezdődött a Pécsi Országos Színházi Fesztivál Nonprofit Kft. (Poszf Nkft.) végelszámolási eljárása. A cég megszüntetése szükségszerű lépés ahhoz, hogy a pécsi városvezetés a választási ígéreteinek megfelelően önálló, nívós és valódi értéket teremtő új fesztivállal pótolja a Pécsi Országos Színházi Találkozót- írja a pécsi önkormányzat közleményében.

Pécs város tradicionális színházfesztiválja korábban a Poszf Nkft. közreműködésével valósult meg, amelynek társtulajdonosai a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. és a Magyar Teátrumi Társaság. Az elmúlt évek tapasztalatai alapján a cég működését nehézkessé tették a korábban meghozott döntések és a Teátrumi Társaság tulajdonosi arányát jóval meghaladó kompetenciái. A gyakorlatban ez azt jelentette, hogy minden döntéshez 75 %-os többség volt szükséges, ami a tagok létszámát figyelembe véve csak egyhangú döntéseket tett lehetővé- írják.

 

Megtudhatjuk, hogy a társaság február végi taggyűlésen a Teátrumi Társaság deklarálta, hogy a jövőt illetően a gazdasági társaság végelszámolással történő megszüntetéséhez járul csak hozzá, ügyvezetőt sem hajlandó hosszú távra választani, a fesztivál fenntartását és megszervezését nem támogatja, de tulajdonrészét sem adja át a városnak. Ennek a deklarációnak az eredményeként indult meg a Poszf Nkft. végelszámolása.

 

A pécsi városvezetés, immár önállóságát visszanyerve, a választások előtt ígért lendülettel folytatja a színházfesztivál újraélesztését. A POSZT örökébe lépő új fesztivál koncepciójának kidolgozását a Művészeti Tanácstól várja a pécsi városvezetés, amely továbbra is nyitott a szakmai együttműködésre a színházszakmai szervezetekkel.

 

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata