Megtekinthettük a Déli Ipari Parkban újonnan megépült csarnokot

2021. június 22. 18:20 2021. jún. 22. 18:20

A Déli Ipari Park az elmúlt években rengeteget fejlődött, az önkormányzat kiemelt céljának tekinti, hogy ipari területeit fejlessze, illetve azokat a már megismert befektetői igények szerint alakítsa ki.

A TOP-6.1.1-16-PC1-2017-00002 projekt keretében megvalósult a városi tulajdonú területek közművesítése, azaz az ivóvíz és szennyvíz bekötése, a csapadékvíz-elvezetés megoldása, a gáz- és az áramhálózat kiépítése. A teljes kínálat érdekében fejlesztették a Déli Ipari Park úthálózatát, illetve buszmegálló és parkoló építése is megvalósult a területen.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

A kialakított infrastruktúra továbbfejlesztése érdekében Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata a TOP-6.1.1-16-PC1-2017-00003 projekt keretében egy nagyságrendileg 4500 m²-es csarnoképületet és a hozzá kapcsolódó parkolók kialakítását is végrehajtotta, amit ma egy sajtónyilvános projektzáró rendezvény keretein belül meg is tekinthettünk.

Az eseményt Péterffy Attila, Pécs polgármestere nyitotta, aki elmondta, hogy büszkeséggel tölti el, hogy a mai napon kettő üzemicsarnokot adhatnak át Pécs leggyorsabban fejlődő ipari parkjában.

Péterffy Attila kihangsúlyozta, hogy az most átadott fejlesztésekre még az előző városvezetés pályázott sikerrel, és általuk elnyert uniós forrásokból tudtak elkészülni ezek a beruházások.

Több projekt is befejeződik itt június végéig, és mindegyik egyenként fontos gazdaságfejlesztési célt szolgál, így ezek révén a jelenlegi városvezetés céljait is nyilvánvalóan szolgálják- mondta Péterffy Attila.

 

A polgármester hozzátette, hogy törekvéseik továbbra is változatlanok: szeretnének minél több befektetőt a városba hozni, illetve a már itt működő szolgáltatás nyújtó, vagy gyártó cégeknek megadni a lehetőséget arra, hogy fejlődésre.

Az egyik fejlesztés, amiről ma beszélünk, itt a Déli Ipari Parkban található a városi tulajdonban lévő területek érintő projekt, ezeken ivó és szennyvíz vezetékek, csapadékvíz elvezető csatorna, valamint földgáz- és áramhálózat épült, tehát egy infrastruktúrális beruházásról beszélünk. Ez a projekt jelentősen növeli a nekik alapot adó ingatlan értékét, ezúttal reményeink szerint sokkal vonzóbbá teszi ezt az ingatlant a befektetők, illetve cégvezetők számára- jegyezte meg Péterffy.

A másik projektről elmondta Péterffy Attila, hogy egy új üzemcsarnok épült, ami nagyjából 1700 négyzetméteres és raktárral, valamint szociális helyiségekkel ellátott épület, ami korszerű körülményeket tud biztosítani a leendő bérlő számára.

„Azon dolgozunk ott is, hogy a csarnok minél hamarabb letelepülhessen és a termelés ott is minél előbb elindulhasson”– mondta a polgármester.

 

Az eseménynek otthont adó csarnokról Péterffy Attila elmondta, hogy „ez ahol most állunk, a legnagyobb fejlesztés a három projekt közül, ez egy 4500 négyzetméteres üzemcsarnok, és csaknem 750 négyzetméteres raktárral, illetve hasonló méretű szociális blokkal rendelkező épület, és még kamionrakodásra is alkalmas dokkolókkal rendelkező ingatlanról beszélünk.”

Péterffy Attila nem lepődött meg, hogy egy ezekkel az adottságokkal lévő ingatlan ilyen gyorsan sikerült kiadni, ugyanis a Matro Kft. részben már „be is költözött” és rövid időn belül meg is tudja kezdeni a termelést.

„Szeretném azt hangsúlyozni, hogy azért külön öröm számomra, hogy Pécsett alakult családivállalkozás, azaz a Matro Kft., aki kibérelte ezt a modern üzemcsarnokot, mert egy olyan cégről beszélünk, ami az elmúlt évtizedekben dinamikusan tudott fejlődni és az évek során egy nemzetközi vállalatról beszélünk a Matro Kft. személyében.”

 

A Matro Kft. működéséről azt mondta Péterffy Attila, hogy „példaként szolgált több pécsi vállalkozás számára is.”

„Nem kis lépés sem Pécs, sem a Matro Kft. számára.”

 

Péterffy Attila szurkol, hogy háromévente minél nagyobb csarnokba költözzön a cég, mivel ez azt jelentené, hogy a vállalkozás még sikeresebbé tudna válni a piacon.

Ez is érdekelhet: Orbán katonákat küldene Afganisztánba

A polgármester méltatta a cég által képviselt minőséget és biztos abban, hogy a cég gyarapodni fog a közeljövőben.

Továbbá emlékeztetett, hogy a városvezetés elkötelezett az új munkahelyek teremtésére, illetve a cégek Pécsre csábítása iránt. „Erőfeszítéseink eredményeképpen a közelben épül majd föl a sokat emlegetett SEIREN vállaltcsoport új textilgyára, ők az első körben 200 főnek fognak munkát adni a jövőév végén.”

Kapcsolódó: Hivatalos: a SEIREN érkezik Pécsre

A Déli Ipari Parkban további fejlesztések zajlanak, illetve egy másik ipari telep közművesítése is folyamatban van- árulta el Péterffy Attila.

„Bízunk abban, hogy részben ma átadott ipari csarnoknak, illetve az előbb említett két másik projektnek és a folyamatban lévő projekteknek köszönhetően valóban sikeresek leszünk abban, hogy Pécsre egyre több befektető jöjjön.”

 

A Matro Kft. tulajdonosa és ügyvezető igazgatója, Kleisz Zoltán elmondta, hogy ezen a projektzáró rendezvényen a főszerep az Pécs városáé, ugyanis egyértelmű siker, ha egy megszületett gondolatot a város teorizálni tud.

„A Matro-nak a szerepe ebben az, hogy tartalommal tölti meg ezt a csarnokot és talán így válik kerek egésszé ez a történet, hogy értékteremtő és termelőtevékenységgel megtöltjük ezt az ingatlant.”

 

Ez épület kivitelezése során olyan minőség és elrendezés jött létre, ami gépipari, autóipari gyártóknak a minőségi elvárásainak megfelel- mondta a Matro Kft. ügyvezető igazgatója.

Kleisz Zoltán elárulta, hogy azért pályáztak a bérleti konstrukciónak az elnyerésére, mert megfelel a csarnok mérete és kialakítása a cég közép- és hosszútávú terveihez.  A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Az ügyvezető igazgató a koronavírus járvány hatásairól elmondta, hogy olyan kilátásaik voltak az újonnan lévő projektekre, amiket látták, hogy nem tudnák megvalósítani a most megépült csarnok nélkül.

Rendkívül erős évre számít, ugyanis az első félévben 30%-al nőtt a termelési volumene a cégnek.

A jövőről elmondta, hogy még erősebb évekre számítanak, és azt gondolja, hogy 2025-ig meg fog telni ez az üzem.

Ez után pedig betekinthettünk a „kulisszák mögé” és megnézhettük, hogyan is működik a vállalat.

 

Szerző: Pécsi STOP