Megújul a Bánki Donát úti Általános iskola - Így halad most a munka, ekkor adhatják át - fotók

2021. szeptember 28. 16:44 2021. szept. 28. 16:44

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata kiemelt célja, hogy a tulajdonában lévő ingatlanokat, elsősorban közintézményeket fejlessze, energetikailag korszerűsítse. A cél érdekében a „TOP-6.5.1 Önkormányzati épületek energetikai korszerűsítése” tárgyú felhívásra a Bánki Donát Utcai Általános Iskola energetikai korszerűsítésére vonatkozó pályázatát 2017-ben nyújtotta be. A kivitelezési szerződést 2020. december 4-én írták alá a vállalkozóval, a munkálatok 2021. január 25-én, a munkaterület átadás-átvételi eljárással indultak.

Az iskola energetikai korszerűsítése több 690 millió forintból valósulhat meg, a munkálatok pedig az ütemterv szerint haladnak, derült ki a mai sajtó nyilvános eseményen, ahol a jelenlegi állapotokról, Nyőgéri Lajos alpolgármester, illetve Csúcs Zoltán Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója tájékoztatta a jelenlévőket. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Nyőgéri Lajos elmondta, hogy az önkormányzat az iskola fejlesztéséhez valamivel több mint 54 millió forintos önerőt biztosított. Ebből a pénzből pedig a pályázatból nem támogatható, viszont az épület korszerűsítéséhez elengedhetetlen további beruházások meg tudnak valósulni. Vagyis ebből az összegből tűzjelző rendszert építhetnek ki, lehetőség van a fűtésrendszer fejlesztésére, a már meglévő homlokzati klímákat új berendezések váltják fel, továbbá az iskola jelenleg rossz állapotban lévő kültéri lépcsőit is felújítják, valamint az belső tereket is kifestik az épületben. 

"Kevés olyan iskola van Pécsen, amelyhez két tornaterem és egy uszoda is tartozik, ezeknek a felújítása sajnos ebben a pályázatban nem valósulhatott meg, de mindenképp szükség lenne erre is. Remélem, hogy ezt a közeljövőben meg fogjuk tudni oldani" - mondta az alpolgármester. 

Csúcs Zoltán és Nyőgéri Lajos 

 

Csúcs Zoltán ezen túlmenően beszélt arról, hogy az iskola pályázatát még 2017-ben nyújtották be, a kivitelezési szerződést pedig 2020 decemberében tudták aláírni a vállalkozóval. Mint mondta a munkaterület átadásával, január végén kezdődhetett meg a munka, erről akkor itt a Pécsi STOP oldalán is beszámoltunk. 

A felújítás keretében a külső homlokzati nyílászárókat korszerű ablakokra cserélik, az épület külső falait és a tetőszerkezetét hő, illetve vízszigetelik, az iskola tetejére napelemes rendszer építenek ki, az épületben pedig új radiátorokat is szerelnek fel. 

 

A korszerűsítésnek azonban mindezekkel még nincs vége: A beruházás részekét új akadálymentes parkoló és akadálymentes WC létesül, továbbá infokommunikációs jeleket helyeznek el. A tető teljes felújítása miatt az épületre új villámvédelmi rendszert építenek ki.

 

A munka jelen állás szerint az ütemterv szerint halad, a felújított iskolát november 30-án adják majd át. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Szerző: Pécsi STOP 

Belső fotók: Pécsi STOP - Címlapkép: Google Maps