Megújul az Erreth Lajos utcai fasor az ifjító metszés után

2022. január 21. 09:49 2022. jan. 21. 09:49

Az ifjító metszésnek köszönhetően újulnak meg az Erreth Lajos utca ostorfáinak koronafelületei, a munkálatokat a BIOKOM NKft. tervezetten január 24-27. között végzi. A fasor több problémával is küzd, a szakemberek ezért látták szükségesnek a beavatkozást - közölte lapunkkal a BIOKOM Nkft.

Az Erreth Lajos utca Petőfi utca – Madách Imre utca közötti szakaszán található fasor metszési munkáit kezdi meg a BIOKOM NKft., a beavatkozás tervezetten 2022. január 24-27. között zajlik majd.

 

A ostorfasor teljes körű metszését a városüzemeltetési társaság utoljára 2016-ban végezte el, azóta csak egy-egy fát érintő beavatkozások voltak. Az elmúlt években viszont a fasor állapota leromlott, a koronákban kisebb száraz ágak jelentek meg, egyes ágak közel kerültek az épületekhez, és azok tetőszerkezetéhez, néhány takarja a közvilágítást. A metszés mindezek mellett azért is szükséges, mert a fákon jelentősebb mértékben elszaporodott a szürke ostorfa-pajsztetű kártevő, amelynek lehulló mézharmata sok kellemetlenséget okozott a fák alatt parkoló járművek, valamint a lakóházak tulajdonosainak.

Az ostorfák jól tűrik a metszést, megújulási képességük nagyon jó. Ennek köszönhetően az elöregedő, a fenti problémákkal küzdő koronafelületek ifjító metszését követő megújulására számítanak a szakemberek.

A fasor metszését a BIOKOM NKft. saját emelőkosaras autójával, szakaszosan végzi, a munkálatok várhatóan 3-4 napig fognak tartani. A metszés idejére az adott nap érintett fák alatt a parkolás tiltva és a forgalom korlátozva lesz, hogy a fákhoz a szakemberek hozzáférjenek, és a munkát biztonsággal végezhessék. Mivel a fák koronája terebélyes, így egy-egy ág metszésekor rövid időre a teljes forgalmat meg kell majd állítani. A kivitelezést segítendő, a társaság kéri a lakosság, az autósok és az ingatlantulajdonosok közreműködését, türelmét és megértését.

 

Forrás: BIOKOM Nkft.