Megújult a Pécsi Köztemető

2021. május 12. 17:55 2021. máj. 12. 17:55

A BIOKOM közleményéből megtudhatjuk, hogy: az elmúlt hónapok során a Pécsi Köztemető üzemeltetője, a BIOKOM NKft. saját kivitelezésben felújította a kőműves és virágkötészeti műhelyt magába foglaló műemlék jellegű épületét.

Érdekesség, hogy a Nagyárpádi út felöl található, a temetői bejárathoz közel eső építmény a köznyelvben sokáig csak “salétromosként” volt ismert, mert a régi időkben speciális ravatalozóként működött. A járványban elhunytaktól anno itt lehetett biztonságosnak tartott körülmények között elköszönni. A ravatal és a búcsúzók egy kazettás üvegfallal voltak egymástól elválasztva, így is megelőzve az esetleges fertőzést. A fal ma is megvan és megtekinthető.

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

A jelenleg műhelyként működő épület két temetői főútvonal mentén helyezkedik el. Az északról délre húzódó, dupla széles út szintén rendelkezik egy alternatív névvel: Divják útnak hívják.

           

Divják Mihály (1936-2020), az egykori Baranya Megyei Temetkezési Vállalat kőművese 1961 és 1996 között dolgozott a most megújult épületben és részt vett a sírkert mai arculatának kialakításában. Az említett úton található síremlékek 90 %-át ő készítette. Tavalyi halála után családja kezdeményezte, hogy emlékére egy tábla kerüljön fel szeretett műhelye falára. (A gránitfelirat a Divják család adománya.)

           

 

A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod!   

Forrás: BIOKOM NKft.,