Megújulva várja a pécsieket a Balokány-liget

2022. június 17. 16:06 2022. jún. 17. 16:06

A Balokány-liget ismét régi fényében tündökölhet, hiszen a terület az elmúlt hetekben a Balokány-ligetért Egyesület és a BIOKOM NKft. összefogásnak köszönhetően teljesen megújult. Nagyobb zöldfelület, árnyékos játszótér, felújított padok várják a pécsieket a város egyik legnépszerűbb parkjában.

A Balokány-liget az egyik legismertebb park Pécsen, sokáig mégis elhanyagolt volt. A terület üzemeltetőjeként a Balokány-ligetért Egyesület 10 éve kezdte meg kis lépésekben a liget rendezését. A fejlesztéshez most extra segítséget kaptak, hiszen a BIOKOM NKft. a Pintér János Parkmegújítási Program keretében rengeteg újítást hajtott végre az elmúlt hetekben.

A társaság munkatársai a városüzemeltetési feladatok ellátása mellett dolgoztak a ligetben, a munkálatok során felújították a tószínpad előtti nézőteret, új díszburkolatot alakítottak ki, a tó körüli sétányt is rendbe hozták, valamint kialakítottak egy akadálymentes sétányt is, így már babakocsival és kerekesszékkel is megközelíthető a tó. A fák árnyékában, a felújított szökőkutak csobogását hallgatva pedig új padokon pihenhetnek meg a pécsiek.

A fejlesztésekkel kapcsolatban a BIOKOM NKft. a helyiek véleményére is kíváncsi volt, ötletbörzét hirdettek, így bárki megoszthatta elképzelését, mire lenne szükség a ligetben. Észrevételek érkeztek is szép számmal, a legtöbben a parkosítási munkálatokat és egy játszótér kialakítását szorgalmazták. Ezek a fejlesztések a társaság tervei között is szerepeltek, és meg is valósultak. A tó mellett egy modern játszóteret alakítottak ki, valamint 2700 virágpalántát, 270 cserjét és 14 facsemetét ültettek el a területen.

A felújítás teljes költsége nagyjából 10 millió forint volt, a szükséges munkálatokat a BIOKOM NKft. közterület-karbantartási, zöldterület-fenntartási és erdőgazdálkodási csoportjának munkatársai végezték el.

Az újításoknak ezzel még nincs vége a területen, a Balokány-ligetért Egyesület egy állandó büfé megnyitását tervezi a Pepita épületében, de hamarosan a csónakázás is újraindulhat a tavon. A Balokány-liget a fejlesztéseknek köszönhetően ismét méltó lett régi hírnevéhez. A belvároshoz közel egy olyan zöldterület alakult ki, ahol kicsik, nagyok, családosok és baráti társaságok is kikapcsolódhatnak.

A Pintér János Parkmegújítási Program szintén folytatódik, Éger-völgyben már zajlanak a munkálatok, de hamarosan megkezdődik a Melinda park, a Magyar Lajos tömb (a Magyar Lajos utca és az Ajtósi Dürer utca által határolt zöldterület), továbbá a Keller János tömb (a Fehérhegyi víztorony alatti terület) megújítása.