Megvan a pécsi kancellár ideiglenes utódja

2020. július 1. 10:50 2020. júl. 1. 10:50

Jenei Zoltán kancellárról egyik napról a másikra derült ki júniusban, hogy távozik posztjáról, a hírt az Innovációs és Technológiai Minisztérium adta ki. Amíg az új kancellárt ki nem nevezik, a feladatkört a PTE informatikai igazgatója, Bogár Tamás látja el. 

A Pécsi Tudományegyetem közleménye szerint a Semmelweis-nap alkalmából június 30-án Kásler Miklós emberi erőforrás-miniszter elismerő oklevelet adott Jenei Zoltán kancellárnak, aki 2015. januárja óta a PTE kancellárjaként dolgozott. 

A PTE közleménye emlékeztet rá, hogy az egyetem első kancellárja tavaly a "Köz szolgálatáért érdemjel arany fokozat" kitüntetést kapott.

"A távozó Jenei Zoltán kancellár munkájának köszönhető, az egyetem oktatási, gyógyítási tevékenységéhez szükséges gazdálkodási környezet stabililzálása és jelentős szerepe volt abban, hogy a Modern Városok Program keretén belül zajló, közel 30 milliárd forint értékű infrastrukturális egyetemfejlesztés a sikeres befejezésénél tart. 

Az új kancellár kinevezéséig, teljes jogkörrel a Pécsi Tudományegyetem informatikai igazgatója veszi át a kancellári feladatok ellátását"

- olvasható a közleményben. 

A PTE informatikai igazgatója az egyetem honlapja szerint Bogár Tamás.

Jenei Zoltán Miseta Attila rektorral és Betlehem József rektorhelyettessel június 10-én tartott sajtótájékoztatót az egyetemet érintő több témában is. 

A kancellár akkor a Pécsi STOP kérdésére elmondta, a járványhelyzet 2,4 milliárdos többletkiadást okozott az egyetemnek, erről az összesítést elküldték a kormánynak. A kancellár azt is elárulta, hogy dolgoznak az 1,9 milliárdos kormányzati elvonás okozta kiesés megoldásán. 

Másnap, június 11-én pedig az Innovációs és Technológiai minisztérium egy közleményben jelezte, hogy Jenei szeptember elsejével távozik posztjáról.

A Szabad Pécs elevenítette fel a furcsa távozás nyomán, hogy a közgazdász végzettségű kancellár korábban főrendőr, dandártábornok is volt, Somogy megyei rendőr-főkapitányként is dolgozott, és az egyik első kancellár volt, akit a II. Orbán-kormány idején kineveztek egy nagy egyetem gazdasági irányítójának. Jenei Zoltán már a második kancellári ciklusát tölti, 2022-ben járt volna le a ciklusa. Hogy mi állhat a döntés hátterében, azt egyelőre nem tudni.

 

Címlapi kép: Univ Pécs/Csortos Szabolcs

Forrás: Pécsi STOP/PTE