Mellár: kétmilliárd kellene a digitális tudománytárra, miközben a kormány 150 milliárdot fordít propagandára

2020. február 25. 14:15 2020. feb. 25. 14:15

A Parlamentben szólalt fel Mellár Tamás pécsi országgyűlési képviselő abból az apropóból, hogy idén márciustól már nem finanszírozzák a központi költségvetésből azt a programot, amellyel állami intézmények, közgyűjtemények és egyetemek érhették el ingyenesen az Arcanum Digitális Tudománytárat. A képviselő szerint erre a célra kétmilliárd forintra lenne szükség, miközben a kormány csak propagandára 150 milliárd forintot költ.

Mint ismert, a napokban derült ki, hogy az idei márciustól már nincs 100 százalékos támogatása az Arcanum Digitális Tudománytárnak (ADT), mely egy online alapú forrásgyűjtemény és periodika. 

Bár az Elektronikus Információszolgáltatás Nemzeti Program (EISZ) Programtanácsa korábban felhívta az illetékesek figyelmét arra, hogy az idei évre szólóan is rendezni kell a támogatást, az mégsem került be a költségvetésbe, emiatt jutott el idáig a helyzet - írtuk korábbi cikkünkben a Média1.hu nyomán. 

Ez viszont azt is jelenti, hogy márciustól az oktatók, kutatók, egyetemi hallgatók nem tudnak hozzáférni ehhez a fontos és primer gyűjteményhez, hanem súlyos tízezreket kell kifizetni az éves használatért.

Az üggyel kapcsolatban a Pécsi STOP megkereste a Pécsi Tudományegyetemet, mint érintett felet. A PTE lapunk megkeresésére úgy válaszolt, hogy mindent megtesznek a helyzet kapcsán - bővebb válaszukat ebben a cikkben lehet elolvasni.

Ilyen előzményeket követően szólalt fel a témában február 25-én, kedden a Parlamentben Mellár Tamás független pécsi országgyűlési képviselő, a Párbeszéd-frakció tagja, a PTE Közgazdaságtudományi Karának professzora.

Mellár a helyzet ismertetése után elmondta, 266 ezer egyetemi hallgató, 18 ezer felsőoktatási oktató és kutató, 8 ezer kutatóintézeti munkatárs és muzeológus, 5 ezer orvos, kórházi munkatárs, 325 ezer közkönyvtári, 10 ezer levéltári felhasználó, valamint 5 ezer határon túli felhasználó vette igénybe az Arcanum Digitális Tudománytár által nyújtott lehetőségeket a statisztikák szerint. 

A képviselő arra is kitért felszólalásában, hogy 2018-ban mintegy kétmilliárd forint támogatást kapott a program a központi költségvetésből. 

"Igen, kedves képviselőtársaim, jegyezzük meg: mindössze kétmilliárd forint költségvetési támogatásról van szó, miközben a kormány 150 milliárdot fordít propagandára. De nincs kétmilliárd forintja arra, hogy segítséget nyújtson a vékonypénzű egyetemi diákoknak (...), a még vékonyabb pénzű kezdő egyetemi oktatóknak, tanársegédeknek, adjunktusoknak, hogy munkájukat tudják végezni, hogy hozzá tudjanak férni ingyenesen ezekhez a nagyon fontos információkhoz"

- fogalmazta meg a politikus. 

Mellár Tamás azt a kérdést is feltette, hogy vajon mi lesz a következő lépés, a kormány mondjuk lekapcsolja az internetet és csak központi engedéllyel lehet majd hozzájutni a szakcikkekhez, vagy könyvtárközi kölcsönzéssel lehet az ezekről a cikkekről, tanulmányokról készült fénymásolatokhoz hozzájutni. 

Hozzátette, az ő generációja ezt már megtapasztalta anno, és nem vált be a dolog, nem volt működőképes.

Mellár szerint a kormány rosszul látja és rosszul ítéli meg a tudományos kutatás és innováció szerepét, mert 

"azt gondolják, hogy elég néhány kiemelkedő képességű embert különleges helyzetbe hozni és támogatni; hogy néhány kutatási programmal megoldható a versenyképesség. Nem oldható meg. A versenyképesség egy nagyon komplex dolog, amelynek a fő és meghatározó eleme az, hogy van-e megfelelő oktatási és kutatási rendszer az országban; hogy van-e egy erőteljes középosztály, amely képes ezekből az innovációkból és újszerű megoldásokból olyan termékeket produkálni, amiket nagy tömegben lehet piacra vinni és amelyekből exportot lehet előállítani."

Mellár szerint ameddig ez hiányzik, addig nem lesz áttörés, addig a magyar export olyan kevés lesz és alapanyagra és nyersanyagra fog koncentrálni, mint ahogy ez most is van. 

A politikus úgy vélekedett, az ADT-program támogatásának eltörlése sem járul hozzá ahhoz, hogy az ország a versenyképesség útjára léphessen. 

Mellár Tamás a felszólalása végén még megkérdezte az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ülésteremben tartózkodó államtitkárát, hogy tényleg nincs a tárcának erre kétmilliárd forintja, mivel az utóbbi időkben már azt lehetett hallani, hogy az ITM lett a kormány kedvenc "szuperminisztériuma", amely 2021-ben és 2022-ben a többszörösét fogja kapni annak a támogatásnak, mint amennyit idáig kapott. 

"Tényleg nincs kétmilliárd forintjuk, vagy ennyire nem tartják fontosnak ezt a témát, hogy áldozzanak rá kétmilliárd forintot?"

- tette fel a kérdést az államtitkárnak Mellár Tamás, és arra kérte, hogy válaszolja meg a feltett kérdést.

Forrás: Pécsi STOP