Mellár szerint civil kontroll kell a pécsi önkormányzati cégeknél

2019. november 5. 14:48 2019. nov. 5. 14:48

Mellár Tamás pécsi országgyűlési képviselő a Parlamentben beszélt a baranyai megyeszékhely gazdasági helyzetéről, szerinte civil kontrollra van szükség a pécsi önkormányzati cégeknél. A kormányoldalról a 2002-2010 közti eladósítással vágtak vissza.

Az MTI híre szerint november 5-én, kedden a Parlamentben a napirend előtt Mellár Tamás független országgyűlési képviselő, a Párbeszéd-frakció tagja Pécs gazdasági helyzetéről beszélt. 

Mint elmondta, "a fideszes Páva Zsolt volt pécsi polgármester az önkormányzati választások előtt arról beszélt, hogy a városnak 7 milliárd forint megtakarítása van, az átadás-átvétel után Péterffy Attila (Mindenki Pécsért Egyesület) polgármester azonban megállapította, a baranyai megyeszékhelynek 18,2 milliárd forint adóssága és 4,8 milliárd forint működési hiánya van. (A számháború kapcsán a Magyar Államkincstár is megszólalt, ők teljesen más számokat ismertettek, mint amikről addig szó volt. Péterffy Attila polgármester egy közleményben reagált ezekre - a szerk.)

Kifejtette, az október 13-i választáson a Mindenki Pécsért Egyesület a 18 egyéni képviselői helyből 16-ot nyert el. A képviselő hangsúlyozta, a bizalmat meg kell tartani, ezért kezdeményezte a polgármesternél, hogy az eladósodás megakadályozására, a civil kontroll biztosítása érdekében minden önkormányzati vállalat felügyelőbizottságában biztosítson egy helyet - tiszteletdíj nélkül - az egyesület tagjainak"

- olvasható az MTI hírében.

A kormány részéről Orbán Balázs, a Miniszterelnökség parlamenti államtitkára szólt hozzá a Mellár Tamás által elmondottakhoz.

Orbán Balázs az MTI híre szerint úgy értékelte, hogy "a képviselő felszólalása egy belső ellenzéki hatalmi harc része volt, amelyhez a parlament színpadként szolgált a saját pozíciója erősítéséhez. Hozzátette: a képviselő szelektíven mesélte a történteket, ugyanis a gondok a gazdálkodással 2002 és 2010 között kezdődtek, amikor a települések eladósodtak.

Közölte, 2010 után feladatalapú finanszírozást vezettek be, átvállalták a települések adósságát és elindították a Modern városok programot. Szerinte az ellenzék ígérgetett a választási kampányban, de már akkor is tudták, nem fogják teljesíteni az ígéreteiket. Ez elfogadhatatlan"

-áll a távirati iroda hírében.

Orbán Balázs ugyanakkor arra nem tért ki, hogy ugyan a második Fidesz-kormány 2014-ben 47 milliárd forintos adósságot vállalt át a pécsi önkormányzattól az államkassza terhére, ám 2017 nyarára mégis összejött legalább 7,5 milliárd forintnyi hiány a baranyai megyeszékhelyen, melyen egy 9,5 milliárdos kormányzati hitel segített, amiből még 5,5 milliárd forintot kell visszafizetnie az önkormányzatnak. 

A kormányzati hitel fejében ugyanakkor a kormány kemény feltételeket szabott: a számlákat az államkincstárnál kell vezetni, 6,54 milliárd forint erejéig jelzálog került a városi ingatlanállományra (köztük a Kodály Központra), és az önkormányzat vagyoni helyzetéről szóló döntésekbe az államkincstár beleszólhat.

Forrás: Pécsi STOP/MTI