Mellár: „itt már egy békés professzornak is fütyülnie kell!”

2018. december 11. 13:22 2018. dec. 11. 13:22

Emberemlékezet óta nem sikerült a híresen higgadt pécsi politikust, Mellár Tamást úgy felbőszíteni, ahogy az a Fidesznek összejött az elmúlt időszakban. Olyat kaptak kedden a képviselőtől a Parlamentben a kormánypárti honatyák, hogy azt nem tették zsebre.

„Kellően felkészült leszek-e szakmailag, hogy el tudjam látni a feladatom? Aztán kiderült, hogy az államtitkár urak oda se figyeltek, személyeskedéssel, múltba nézéssel, hibás statisztikákkal válaszoltak” – így emlékezett vissza Mellár Tamás a tavasz óta eltelt parlamenti ciklusról.

A pécsi képviselő kifejtette: eleinte nem értett egyet a kemény hangon megszólaló képviselőtársaival, ám ma már más a helyzet. Majd így folytatta:

„Ma már belátom, hogy nincs más lehetőség. Önök arra a szintre hozták le ezt a Parlamentet, hogy itt már egy ilyen békés professzornak is fütyülni kell, mert egyébként Önök fütyülnek rám.” A pécsi képviselő is azok között az ellenzéki képviselők között volt, aki előbb fütyült, majd távozott az ülésteremből hétfőn a rabszolgatörvény vitájakor. Emlékeztetett arra is: a korábbi vita során Lezsák Sándor törvénytelenül fojtotta a szót az ellenzéki képviselőkbe, és arra is: a Fidesz saját alaptörvényét szegte meg, amikor a 2900-nál több ellenzéki módosító javaslatot egyetlen kézmozdulattal söpörte le az asztalról.

Mellár felvetette azt is: mi jöhet ezután? Februárban két képviselő újabb törvényjavaslatot ad be, mondjuk az első éjszaka jogáról? „Hiszen ha Önök megteremtették a jobbágyságot a rabszolgatörvénnyel, akkor ehhez egyébként jár a jus primae noctis is!

A professzor kifejtette azt is: a Fidesznek történelmi felelőssége van, ami elől nem tud elbújni. Jelesül abban, hogy három kétharmados többséggel megnyert ciklusból csak egy ilyen silány félfeudális rendszerre futotta, ami sokkal inkább hasonlít a keleti despotikus rendszerekre, mint egy nyugati demokráciára. A felelősséget abban, hogy kétszeres Marshall-segélynyi uniós támogatásból csak egy gyarmati gazdaságot tudtak létrehozni, ami úgy tud csak működni, hogy közben a kormányoldal törvényekben fosztja meg jogaitól a dolgozókat. Mellár Tamás itt a sztrájkjogra és a rabszolgatörvényre gondolt, amely a tőke számára biztosítja, hogy kizsigerelhesse a dolgozókat.

„Önöknek felelnie kell majd a történelem törvényszéke előtt, és biztos vagyok benne, hogy nem csak a mi, de az Önök unokái is szégyellni fogják az Önök tevékenységét, mert ez az ország ennél többet érdemelt volna” – zárta szavait a parlamenti képviselő, amit komoly tetszésnyilvánítás követett.