Mellár Tamás zászlót bont

2018. április 18. 07:37 2018. ápr. 18. 07:37

Alulról építkező mozgalommal, a „szabadság kis köreivel”, világos, elérhető célokkal harcolna a Fidesz kétharmados hatalma ellen Mellár Tamás, a kormánypárt pécsi legyőzője. Azt vallja: Pécsnek független polgármesterre van szüksége, az ellenzéki pártok támogatásával vagy anélkül. A Parlament egyetlen független képviselőjeként a ma féktelen állami szervek ellensúlya lenne és a politikai iszapbirkózás helyett a szakmával foglalkozna. Interjú a Baranya 1-es választókerület országgyűlési képviselőjével.

A kampányban sokan emlegették Márki-Zay Pétert, de Hódmezővásárhelyen még ő is könnyebb helyzetben volt.

Ha azt nézzük, hogy nekem a Jobbikot és az LMP-t is le kellett győznöm, igen. A lelkem mélyén abban bíztam, hogy csak visszalépnek a kampány hajrájában, de nem tették. Valószínűleg sokat segített az alapvetően városi környezet és az országos ismertség. Annak külön örültem, hogy Kertvárosban is sikerült győzni. Ez is a Fidesz politikájának nagy kudarca, elengedték a lecsúszóban lévő középosztályt. Hálás köszönettel tartozom azoknak, akik rám szavaztak és büszke is vagyok rájuk, a városban jelentős többségben voltak az ellenzéki szavazatok. Örülök neki, hogy egy ilyen körzetben indulhattam.

Vannak, akik szerint minden ellenzéki képviselőnek vissza kellene adnia a mandátumát.

Amikor indultam, tudtam, mi jöhet, azokat sem hagyhatom cserben, akik rám szavaztak. Olyan alternatívát szeretnék felmutatni, ami versenyezni tud a kormány gazdaságpolitikájával. Nem a politikai birkózás a célom, a szakmaiságot szeretném képviselni a Parlamentben. Jó néhány barátom jelezte, hogy segítené a munkám, köztük agrárszakemberek, jogászok, így egy sokoldalúan képzett csapattal vághatok neki a munkának. Az egyik célom bizonyos nemzeti intézmények átvilágítása, dokumentumaik kikérése. Azokra gondolok, amelyek ma mindenféle fék és ellensúly nélkül működnek a miniszterelnök köreiből kinevezett emberek vezetésével, mint a számvevőszék, a nemzeti bank vagy a statisztikai hivatal.

Mit tehet, vagy inkább mit kell tennie a Fidesz kétharmados többsége mellett?

Az ellenzéki oldalon is megújulásra van szükség. Voltak félelmeim, hogy a pártok nem tudják betölteni a szerepüket, és sajnos így is lett, ennek az okaiba most nem szeretnék belemenni.

Pedig a Fidesz egyáltalán nincs többségben. A puszta számok alapján sem, de a Fideszt támogatók GDP-hez való hozzájárulása alapján végképp nem. Akik a leginkább aktívak a gazdaságban, azok támogatták a legkevésbé a kormánypártot, ha ők elmennek, az ország teljesítőképessége tovább romlik. Nem az erdélyi emberek termelnek itt, nem is az átszállított ukránok, vagy a megfélemlített közmunkások, a pár ezer forintért megvett szegény sorsú emberek. A GDP-t azok termelik meg, akik most kormányt akartak váltani. A feladat most az, hogy ezeket az embereket helyzetbe hozzuk, és a következő alkalommal valóban többségben lehessenek.

Hogy lehet elérni azt, amit az ellenzéki pártoknak most nem sikerült?

Ez csak úgy lehetséges, ha elindul egy építkezés alulról, kis csoportok, ahogy Bibó mondta, a szabadság kis köreinek alakuljanak, országos fedőszervezettel, de levíve őket egészen a kis falvakig. A gyűlölet és a félelem helyett az együttműködés és a szolidaritás felé kell elmenni. A Fidesz ellen csak így lehet harcolni. Hogy merre fejlődik tovább, hogy a meglévő pártok, amelyeknek sok átalakuláson kell keresztülmenniük tudnak-e ehhez csatlakozni, vagy önmagában alakul majd a mozgalom a Fidesz kihívójává, még nem tudni.

Egy biztos: ha holnap új választást írnának ki, ugyanez az eredmény születne az ellenzék mostani állapotában.

Ez valahol a langyos víz felfedezése. A könyvek, amelyek az autokratikus-diktatórikus rendszerek elleni harcról szólnak, mind az alulról jövő kezdeményezésekről és a kis célokról írnak. Ne felejtsük el azt sem, hogy 2002-ben ezt tette a Fidesz is a polgári körökkel. Fontos lenne a ma még hátradőlő értelmiségiek nagyobb aktivitására is. Nem egyszer beszélgettem kis falvakban magam is 6-8-10 emberrel, ezt kell csinálni most is, meg kell keresni ezeket az embereket. Magára van hagyva a falu.

Milyen célokat tűzhet ki egy ilyen mozgalom, vagy egyelőre egyetlen képviselő?

Reális, elérhető, jól körülírható célok kellenek, az „Orbán mondjon le” nem működik. Olyanok kellenek, amelyekre ha a kormány nemet mond, sokan mondhatják, hogy „még ezt se? Miért nem?” Ilyen például, hogy a közmédiában kapjanak az ellenzéki pártok és a civilek naponta 2 órát a 24-ből, vagy hogy a többi uniós országhoz hasonlóan nálunk is kezdje meg a munkáját a korrupcióellenes ügyészség. Ha a sok korrupciós vád valóban koholmány, akkor az utóbbi a kormány érdeke is. Egy olyan hatalommal szemben, mint a Fideszé, nem lehet egy nagy rohammal győzni.

Pécsett és a választókörzetben milyen tervei vannak?

Idejekorán el kell kezdeni egy olyan csoport megalakítását, amelynek a célja, hogy Pécs és Baranya fenntartható növekedési pályára álljon és kikerüljön a mostani válságos állapotából, ebben aktívan részt kívánok venni. A Fideszé helyett egy szakszerű, becsületes városvezetésre van szükség. Ehhez független polgármester kell és az, hogy a kiválasztása érdekében civil mozgalom induljon. Ennek a csoportnak fontos szerepe lehet abban is, hogy ne ismétlődhessen meg az, ami az országgyűlési választásokon. Azaz a pártok működjenek együtt, vagy ha nem, ez a csoport kerülje meg őket, és maga válasszon jelölteket a 19 körzetbe.

Társadalmi összefogás és nyilvánosság kell elsősorban ahhoz, hogy egy polgármester és minden körzetben egy jelölt szálljon szembe a Fidesszel. Volt olyan ellenzéki párt, nem is kicsi, amelynek a képviselői Pécs idei költségvetéshez, az egyik legfontosabb témához egy mondatot sem fűztek hozzá az ezzel foglalkozó közgyűlés ülésén - mire számítanak? Itt lenne az ideje a szakszerű munkának.