Metszés vagy facsonkítás: Pécsből megint nem lett Párizs

2016. december 2. 08:34 2016. dec. 2. 08:34

És nem is lesz. Iszonyúan megcsonkították a Keszüi úti platánokat. Bár a városvezetés Párizzsal példálózik, a természetvédőknek csak a durva csonkolás, a természet elleni merénylet és a meggyilkolt esztétikum fogalmak jutnak eszébe. És nem csak nekik.

Metszés, mi?

Mondjuk, aki szerint most szépek a Keszüi úti platánok, az vagy beteg, vagy hazudik. Ám az ígéretek szerint majd szép lesz.

A platánok ágait ezek szerint azért kellett levágni, mert veszélyeztette a lakóházakat és az autókat. Ez eddig rendben is van, ám az emlegetett párizsi hangulat legfeljebb akkor jelenik meg a letarolt úton, ha a sarki kisboltban veszünk belőle vagy 20 dekát. Még akkor is, ha ez nem is a mostani döntéshozók hibája.

A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Baranya Természeti Értékeiért Alapítvány közleményben kelt ki a metszésnek nevezett eljárás ellen. Ami történt, szerintük a fák durva csonkolását jelenti. Azt rögtön leszögezték: Párizsban nem így csinálják.

Párizs, mi?

„Pécsen 60-80 vagy még annál is idősebb korú, 30-40 m magas fákat csonkoltak, ahol az egyenes, helyenként 15-20 m magas törzsrészekről nőnek ki az oldalágak. Párizsban a valóban metszésnek nevezhető beavatkozásokat már sokkal korábban, a fák kb. 20-30 éves korában vagy még annál is előbb elkezdik. Ezzel megakadályozzák a törzsek magasra növését (max. 6-8 m), viszont mégis dús koronarészeket alakítanak ki. Így a fák folyamatosan be tudják tölteni a nekik szánt funkciót (árnyékhatás, szennyezőanyagok megkötése stb.), és valóban esztétikus látványt nyújtanak. Ez alapján nyugodtan kijelenthető, hogy a pécsi gyakorlat nem vezet a párizsihoz hasonló eredményre” – áll a természetvédők közleményében.

„A Keszüi úton történt csonkolásokkal sikerült meggyilkolni az esztétikumot. A fák torzói a természet e kicsiny része elleni merénylet mementói. … Az indoklás szerint e torzók is hasonló lombozatot fognak fejleszteni néhány év alatt, s az utca visszakapja régi arculatát. Csakhogy ekkor ismét csonkolni kell a fákat, hisz újra balesetveszélyesek lesznek!” – írja az egyesület.

Arra is felhívják a figyelmet: a Kertváros más területeiről a fészekleverésekkel elűzött varjak egy része ezeken a platánokon talált menedéket (idén 46 pár rakott fészket), ahol kevésbé voltak zavaró hatással a lakosságra. Ám a varjaknak most innen is menniük kellett. „Ezek a madarak tavasszal ismét a panelek között fognak próbálkozni a fészekrakással, újabb okot adva ott is a fészkeik leverésére” – teszik hozzá a természetvédők.

Zöld főváros, mi?

Az alapítványnál úgy tudják: hasonló munkálatokat a városüzemeltetés már a főpályaudvar környékén is tervbe vett. „Ha ez így történik, akkor az indóházból kilépő utazóközönségnek pompás látványban lesz része. A Szabadság utca megcsonkított platánsorai büszkén hirdetik majd, hogy itt Európa leendő zöld főváros fogadja a kedves látogatót” – írják nem kevés malíciával. Majd hozzáteszik: a pályaudvar környékén is 58 pár varjú fészkel.

További fotókért nézze meg a galériánkat:

[gallery="60" picture="4388"]