Micsoda kezdeményezés: így segíthetik a pécsi vállalkozások a város tanárait

2022. június 21. 07:18 2022. jún. 21. 07:18

A pécsi pedagógusokkal köti össze a helyi szolgáltatókat a Közösségi Kiállás a Pedagógusokért néven útjára indított Facebook-csoport. Az ötlet lényege, hogy a kezdeményezéshez csatlakozó vállalkozások, szolidaritásukat kifejezve kedvezményeket kínláhatnak a tanároknak, óvőnőknek. 

A már most 250 fős csoportot alig pár hete alapította Putz Ádám, aki a PTE adjunkutusa. Az ötletgazda a Telex megkeresésére elárulta, egy cikk, valamint egy hír késztette arra, hogy cselekedjen. A hír egészen pontosan az volt, hogy az orosz-ukrán háborúra és a gazdasági válságra hivatkozva a pedagógusok mégsem kapcsán meg a beígért béremelést, a cikk pedig egyebek között azt mutatta be, hogy múlt század elején, helyi közösségek kezdeményezésére hogyan lett mindenki számára ingyenes a korábban fizetős középiskolai oktatás az Egyesült Államokban.

„Eredetileg az volt az ötletem, hogy a pedagógusoknak beígért bérnövelést próbáljuk meg helyben összehozni mi, pécsiek. De ez irreálisan magas cél. Viszont egy ilyen kedvezményes rendszer már nem annyira, és valós segítség is lehet” – mondta el a portálnak Putz Ádám, aki arról is beszélt, az érkező felajánlásokat rugalmasan kell kezelni, továbbá a kedvezményt igénybe vevőnek minden esetben igazolni kell, hogy jogosult arra. 

A csoporthoz csatlakozó vállalkozások egyelőre egy nyilvános táblázatba kerülnek, valamint a támogató helyekre is kikerül egy matrica. Eddig 15 helyi kisvállalkozás csatlakozott, az egyik legújabb és legnagyobb csatlakozó pedig az önkormányzati tulajdonú Pécsi Állatkert. 

Putz Ádám azt is elmondta, nagyon örülne, ha a kezdeményezés országos mozgalommá nőné ki magát, ő maga pedig helyben fogja keresni a további partnereket, akik így segíthetik a pedagógusokat. 

Címlapkép: Illusztráció, Pexels