Mindenki Pécsért frakciók a helyi Fidesznek: "a politikai pofátlanságnak is van határa"

2020. október 29. 16:40 2020. okt. 29. 16:40

Szerdán Kaposváron elindult a Volvo-per, melynek kapcsán a pécsi Fidesz koncepciós kirakatpert és elterelő akciót emlegető közleményt adott ki. A Mindeni Pécsért frakciói nem hagyták szó nélkül a kormánypártiak kijelentéseit.

A közleményes adok-kapok gyökere, hogy az október 28-án, előkészítő tárgyalással megkezdődött per során az elsőrendű vádlott többek között Csizi, Bánki és Páva Zsolt bíróság elé idézését kérte. Hogy mi volt a tárgyaláson, az az alábbi cikkben olvasható.

A tárgyaláson elhangzottakra még szerdán reagált a pécsi Fidesz, a közleményt a Szabad Pécsen olvastuk. A kormánypártiak többek között olyanokat írtak, hogy 

  • a baloldali politikai érdekcsoportok olyan koncepciós kirakatpert próbálnak összegyúrni és felépíteni, amely évekig kitart majd
  • újabb lejárató és elterelő akciónak tartják "ezt az álságos és aljas politikai támadást", amivel Pécs jelenlegi vezetése szerintük a semmittevést próbálja palástolni,
  • visszautasítják az efféle "ármánykodást".

 

A Mindenki Pécsért frakcióinak közös, az "A politikai pofátlanságnak is van határa" címet viselő közleménye csütörtök délután futott be, melyben a Fidesz mondandójára reagáltak. A kommünikét az alábbiakban változtatás nélkül közöljük:

"A politikai pofátlanságnak is van határa

Elvileg a politikai pofátlanságnak is van határa, de úgy látszik a Fidesz számára nincs. Egészen elképesztő, hogy ilyen silány 10 éves városvezetésük után, arcátlan módon még mindig próbálják hülyének nézni a pécsieket! A tegnap megjelent közleményüknek már az első mondatában valótlan állítást írnak, ugyanis az előző városvezetés nem (!) tett feljelentést a használt buszok beszerzése kapcsán, hanem a holland ügyészség sürgető kezdeményezésére indult el az ügy kivizsgálása Magyarországon. Hovatovább még polgárjogi igényt sem terjesztettek elő, hogy a várost és a városlakókat ért kárnak legalább legyen esélye megtérülni.


”Munkájukat” lépten-nyomon korrupciógyanús ügyek kísérték. Többek között a túlárazott használt buszok beszerzése során közel 1 milliárd forint tűnt el, a miniszterelnök vejének lámpacseréje közel 2 milliárd forintba került, haveri ügyvédek kifizetése 1,2 milliárd forint, ráadásul a Fidesz által kinevezett városi cégvezetőik is könyékig nyúlkáltak a közpénzben. Nem csoda hát, hogy 5 év alatt több mint 10 milliárd forintnyi adósságot halmozott fel a Fidesz Pécsett, amit még sokáig a pécsi adófizetők fognak nyögni.

És minderre mi a Fidesz pofátlan válasza? Hogy ez az ügy (buszbeszerzés) egy elterelő hadművelet csupán a baloldali városvezetés részéről. Nem, ezt valójában elszámoltatásnak, felelősségre vonásnak hívják. Tudjuk, hogy nem tetszik a fideszes politikusoknak, hogy a Péterffy Attila által elrendelt átvilágításnak is köszönhetően rendszeresen kerülnek elő a korrupciógyanús ügyek és minden esetben feljelentést teszünk, de mi ezt ígértük a pécsieknek, és ehhez is tartjuk magunkat. Nincs több sumákolás és elsikált ügy! Nem kellett volna lopni és hülyének nézni a pécsieket!

Tegnap ismét bebizonyosodott: nem csak egy városi legenda, hogy a helyi fideszes politikusok nyakig benne voltak a túlárazott, használt Volvo-buszok megvásárlásánál közel 1 milliárd forint eltűntetésében. Eljött az igazság pillanata, még akkor is, ha folyamatosan próbálták eltolni maguktól az ügyet és rendszeresen próbálták félrevezetni a pécsieket. Az egyik vádlott nem tartotta tovább a hátát és elmondta, hogy mely politikusok döntöttek valójában, hogy drágábban vegye meg a város a buszokat. Ezt már nehéz kimagyarázni, urak! Arról nem beszélve, hogy a Fidesz önkormányzati képviselői bábok módjára szavazták meg a közgyűlésen a buszok megvásárlását.

Felszólítjuk az érintett fideszes politikusokat, hogy kérjenek bocsánatot a pécsiektől és azonnali hatállyal mondjanak le minden közéleti tisztségükről, ne nehezítsék tovább pártjuk amúgy is igen nehéz helyzetét és a pécsiek életét!"

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP