Misina Ötletbörze: harmincnál több koncepció érkezett, indul a kiválasztás

2020. október 5. 15:15 2020. okt. 5. 15:15

Harmincnál több ötlettervet küldtek be a határidőig, szeptember 30-ig a Misina Ötletbörzére, melynek célja, hogy egy közös gondolkodás végeredményeként sikerüljön fejleszteni a tévétorony környezetét.

A Misina Ötletbörzét augusztus 18-án hirdette meg a pécsi önkormányzat. Amint azt korábban megírtuk, a Misina-tető fejlesztésére 2016-ban 380 millió forintra pályázott sikerrel az akkori városvezetés. Ebből a pénzből a tévétorony díszkivilágítása, a torony egyik szintjének felújítása, valamint az egykori Misina Étterem felújítása, funkcióváltása valósult volna meg. Továbbá tervben volt egy jégpálya is, amiről aztán kiderült, hogy nem lehet kialakítani, ugyanis az épület már annyira bizonytalanná vált statikailag.

A tervekből a díszkivilágítás megvalósult,a többiből viszont nem lett semmi. Az új városvezetés megvizsgálta a projektet, és arra jutott, hogy érdemes folytatni, és a 380 millió maradékát, a nettó 184 millió forintot is fel lehet használni. Kitalálták az ötletbörzét, melyre szeptember 30-ig 35 ötletterv érkezett. Ezeknek véleményezését most egy szakmai grémium kezdi meg, várhatóan október közepéig kihirdetik az öt legjobban sikerült terv alkotóit, akik fejenként 100 ezer forintnak örülhetnek.

A nyolcfős bíráló bizottság tagjai: Karlovecz Zoltán – Pécs főépítésze, Prof. Dr. Medvegy Gabriella – a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Karának dékánja, Szilasi Tamás – erdőgazdálkodási vezető és Kirsching János – karbantartási részlegvezető a Biokom NKft. részéről, Ripszám István – a Mecsekerdő ZRt. vezérigazgatója, Vincze Csilla – a civil szféra képviselője, Pelényi Margit és Dévényi Sándor építészek – a pécsi Tervtanács állandó tagjai. 

Az öt legjobb ötletterv alapján három olyan koncepcióterv készül, amelyek már formai és tartalmi szempontból is megfelelnek a pályázat előírásainak, továbbá tartalmazzák azokat az igényeket, amelyeket a pályázók megfogalmaztak. A három koncepcióterv közül a lakosság nyilvános szavazáson választhatja ki a számára legjobban tetszőt.

A tervek szerint 2020 év végén már kezdődhet is a szavazás. Mindez azt jelenti, hogy 2021. első hónapjaiban indulhat meg a kiválasztott koncepcióterv alapján az engedélyezési és kiviteli tervek készítése.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP