Modellváltás a PTE-n: úgy néz ki a mai szenátusi ülésen még nem születik döntés

2021. január 21. 12:30 2021. jan. 21. 12:30

Mint ahogyan azt a Pécsi STOP is  megírta ma szavazhat arról a PTE szenátusa, hogy elfogadják-e a modellváltást és az alapítványi fenntartást és amennyiben igen, akkor azt milyen feltételekkel. Természetesen a hallgatói érdekképviselet is szavazni fog, a PTE EHÖK pedig nemrégiben közzé is tetet, hogy milyen feltételekkel szavaznák meg a modellváltást. 

Mint arról részletesen beszámoltunk ez azt jelenti, hogy az EHÖK-nek vannak feltételei, melyek között többek között szerepel hogy a rászoruló hallgatók a jövőben is kapjanak szociális, illetve tanulmányi ösztöndíjat,  a hallgatói önkormányzatok pedig a feladatellátásukhoz biztosított tárgyi és pénzügyi feltételeket, valamint gazdálkodási jogosultságokat. Az EHÖK nemrégiben egy nyilatkozatot is kiadott, melyben felsorakoztatják a feltételeiket, azonban mindezekből kiderül, hogy nem utasítják el élesen a modellváltás lehetőségét. A nyilatkozat is számos nem tetsző kommentet generált a közösségi médiában, mint ahogyan azt mi is megírtuk sokak szerint ez nem más csupán, mint "nesze semmi, fogd meg jól."  A Pécsi STOP legfrissebb hírei itt érhetők el. 

Kapcsolódó: Az EHÖK hozza nyilvánosságra, mi az álláspontja a PTE modellváltását illetően!

Bár eddig úgy tudtuk, hogy a mai szenátusi ülésen már döntés is születhet a modellváltást illetően, erről részletesen be is számoltunk , ám a Free PTE posztjából az derül ki, hogy a mai ülés még csak tájékoztató jellegű lesz, mint írják "a mai nyilvános kari tanácson hangzott el ez."

Posztjukban továbbá arról is írnak, hogy az UnivPécs közvetíti majd az ülést. A Pécsi STOP legfrissebb hírei itt érhetők el. 

A modellváltást illető részletes szakmai kérdések kapcsán az UNIV Pécs alábbi cikkében lehet olvasni. 

Mindeközben a Free PTE az alábbi levelet küldte az EHÖK részére: 

"Kedves EHÖK Vezetőség!

A hallgatók lekérdezése a modellváltással kapcsolatban formális keretek között nem történt meg, miközben a DOK egyes küldötteinek, és az EHÖK egyes részönkormányzatainak vezetésén kívül minden más érdekképviselő különböző formákban (szavazás, kari tanácsok, összoktatói értekezletek) egyeztetett az általuk képviselt egyetemi polgárokkal.

E lekérdezés nélkül az érdekképviselők nem igazán tudhatják, mi az, amit képviselniük kell, az őket e feladatra felhatalmazó egyetemi polgárok részéről.

Ezt a hiátust próbáltuk meg orvosolni, az általunk készített online kérdőívvel, mivel az egyetemi NEPTUN rendszer használatára nem kaptunk engedélyt. A kérdőívet tegnap lezártuk, feldolgozása folyamatban van. Az alábbiakban a hallgatók modellváltással kapcsolatos attitűdjét ismertetjük, melyet már összesítettünk.

A kérdőívre összesen 2184 válasz érkezett, ezekből hallgatói válasz 1496 (68,45%). A hallgatói válaszok megoszlása a modellváltással kapcsolatban arra a kérdésre, hogy akarja-e a modellváltást: 596 igen (39,8%); 714 nem (47,7%); 186 nem tudom (12,4%).

Kérjük, az EHÖK képviselőit, az itt megküldött adatok figyelembe vételére a hallgatók érdekeit képviselő szenátusi szavazásuk alatt.

Üdvözlettel,

Free PTE"

 

Címlapkép: Wikipédia