Modellváltás PTE: 29 igennel megszavazták a javaslatot

2021. január 29. 15:56 2021. jan. 29. 15:56

Ma délután 2 órakor kezdődött a szenátusi ülés, ahol 29 igennel megszavazták a modellváltással kapcsolatos javaslatot, így most már egészen biztos, hogy a PTE alapítványi fenntartásba kerül át.

Bár a hallgatók egyöntetűen elutasították a modellváltás kérdését, sőt Péterffy Attila, Pécs polgármestere is nyilatkozott arról, hogy tiltakozik az alapítványi fenntartás ellen, mégis a legvalószínűbb forgatókönyv az volt, hogy ma elfogadják a modellváltást, s ez végül 29 igennel így is lett. 

Néhány órával ezelőtt ez szinte már biztos volt, hiszen Orbán Viktor a közösségi oldalán jelentette be, hogy megállapodott Stumpf Istvánnal, aki vállalta a felsőoktatási modellváltás koordinációját. Ennek részleteiről a Pécsi STOP itt számolt be. 

Mint megírtuk egyébként civilek aláírásba kezdtek annak érdekében, hogy megőrizzék az egyetemek függetlenségét. 

Az ország legnagyobb vidéki egyetemeit, a Debreceni Egyetemet, a Pécsi Tudományegyetemet, valamint a Szegedi Tudományegyetemet olyan helyzetbe kényszerítik, hogy érdemi párbeszéd vagy előkészítettség nélkül, pár hét alatt döntsenek arról, kívánnak-e a jövőben alapítványi fenntartásban működni.

Mi, magyar állampolgárok és civilek, féltjük a tudomány és oktatás függetlenségét, és tiltakozunk az ellen, hogy a demokratikus döntéshozatali folyamatokat megkerülve, átgondolatlan és antidemokratikus döntések szülessenek Magyarország legfontosabb egyetemeit illetően.

- olvasható a szabad.ahang.hu oldalán, ahol egy aláírással mindenki megmutathatja: kiáll az egyetemek függetlensége mellett. Az aláírók között Pécsről olyan szervezetek szerepelnek eddig, mint az Apolló mozi, a A Város Mindenkié Pécs, az Emberség Erejével Alapítvány, a SzocLab Egyesület vagy a Reggeli és Nappali. Az aláírók teljes sora itt tekinthető meg. 

A Momentum képviselője - Nemes Balázs egyébként néhány órával ezelőtt Facebook posztban írt a PTE leendő kuratóriumának összetételét érintő értesüléseiről.

Nemes Balázs azt írja “a városban terjedő információk alapján” az egyetem leendő alapítványi kuratóriumába kerülhetne Bánki Erik baranyai fideszes parlamenti képviselő, vagy Hoppál Péter fideszes pécsi országgyűlési képviselő. Hoppál neve egyébként már hetekkel ezelőtt felmerült, erről a Pécsi STOP elsők között számolt be. 

“Tekintve, hogy egy korábbi, ‘19 őszén megbukott fideszes alpolgármester lett az egyetem kancellárja, a fentiek legalábbis elképzelhetők” – írta Nemes Balázs. (A szenátusi ülésen erről nem esett szó - a szerk.)

A szenátusi ülés néhány perccel kettő óra után kezdődött, amikor is Miseta Attila rektor megállapította, hogy a szenátus határozatkész. A hosszas felvezetést követően Miseta elmondta, hogy ő maga személy szerint támogatja a modellváltást. Szerinte ez egy olyan lehetőség, amit meg kell ragadni. 

– Ajánlatot kaptunk, ott hever a lábunk előtt és le kell érte nyúlni. Persze el is mehetünk mellette. Mindkét döntésnek van előnye és kockázata. Minden fórumon megvitatták az előnyöket és megvitattuk annak kockázatát is – mondta Miseta Attila. A rektor hozzátette: támogatni fogja az előterjesztést, mert ezzel új lehetőségek nyílnak meg, szerinte a kapcsolódó kockázatok eltörpülnek amellett, amit a modellváltással az egyetem nyerhet - mondta. 

A szenátusi ülés ezt követően felszólalásokkal folytatódott, melyekből kiderült, akadnak bőven, akik nem támogatják a PTE modellváltását. Prof. Dr. Heidl György a BTK dékánja például részletesen beszélt arról, hogy mi is az, ami miatt nem támogatják az alapítványi fenntartást. Beszélt a bizalomról, hiszen joggal merül fel a kérdés: ezt követően kiben kell majd bízni. Szóvá tette, hogy nincsenek garanciák és véleménye szerint nagyon nehéz ebben a kialakult helyzetben a bizalomra alapozni. Heidl arról is beszélt, hogy hatalmas a különbség az állami és az alapítványi fenntartás között, hiszen míg előbbi egy határozott időre szól, addig utóbb gyakorlatilag határozatlan időre. Heidl úgy véli, hogy egy demokratikus rendszerben négyévente van lehetőségünk arra, hogy változást érjünk el, ám egy alapítványi rendszerben a kontroll megszűnik, úgy gondolja, ha megtörténik a modellváltás, és a kuratórium a fenntartónk, onnantól kezdve, mint a nemzet színészei egymást választják be, leválthatatlanok és nincs semmiféle kontroll. A garancia szerinte az kellett volna legyen: miképpen tudunk mi kontrollt gyakorolni a kuratórium felett. Végezetül annyit mondott, reméli a mai szenátusi ülés nem arra megy ki, hogy az egyetem autonómiját eltemessük. 

Dr. Schepp Zoltán a PTE KTK dékánja ezzel szemben élesen fejtette ki a véleményét annak kapcsán, hogy a KTK miért is támogatja a modellváltást, majd felszólalása végén arra kérte Miseta Attilát, hogy bocsássa szavazásra a kérdést, hogy nyílt, név szerinti szavazás történjen a modellváltás kérdésében. Ez meg is történt 17 igen, 8 nem és 14 tartózkodás eredménnyel, ami nem volt elegendő a javaslat elfogadásához, így a szavazás az eredeti módon fog lezajlani. 

Dr. Arató Ferenc a PTE BTK adjunktusa a kar piacképességéről beszélt, illetve kitért arra is hogy ő még új itt és valószínűleg nem is lesz többé szenátusi tag, pláne, ha a semmi jelentősége nem lesz az egyetem irányításában a szenátusnak. Majd elmondta, hogy alapvetően olyan szavazások már nem lesznek, mint a múlt héten, legalábbis Miskolcon ezt mondták. Ha a modellváltás végbe megy, akkor nem ők fognak róla dönteni, hogy ki lesz docens, vagy egyetemi professzor. Persze javasolni lehet...

Mindeközben Szeged is döntött: alapítványi fenntartású lesz a Szegedi Tudományegyetem. A szeged.hu információi szerint a Szegedi Tudományegyetem szenátusa 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodás mellett elfogadta a felsőoktatási intézmény alapítványi egyetemmé alakítását.

A PTE modellváltásáról is megszületett a döntés: 29 igennel, 9 nemmel és 1 tartózkodással támogatták a javaslatot. Ezt követően a PTE vezetői elkezdhetik az alapítványi áttérésre való tárgyalásokat.

A teljes ülés a vitákkal együtt itt visszanézhető: