Most a pécsi varjúfészkek negyedét pusztította el a város

2017. február 2. 11:16 2017. feb. 2. 11:16

Természetvédők szerint a pécsi varjúfészkek negyedét távolíttatta el nemrég az önkormányzat, ráadásul ott, ahol megjósolták. 2012 óta folyik a hajtóvadászat, miközben a szakember szerint csak egyre jobban szétszóródik a varjúállomány. Zöld főváros, szevasz!

Kár!

A város önkormányzata ezúttal a főpályaudvar környékéről és a Móricz Zsigmond téri óvoda udvaráról távolíttatta el a varjúfészkeket. A beavatkozás a városban található fészkek egynegyedét érintette – írja közleményében Bank László, a Magyar Madártani Egyesület Baranya Megyei Csoportjának irodavezetője.

„Az akciót valószínűleg nem fogják bevenni a zöld főváros elnyerésére készítendő pályázatba (feltehetőleg az elmúlt két évben végzett fészekleveréseket sem). A magát természetvédelminek nevező hatóság pedig könnyedén enged a város minden hasonló jellegű kérésének, ezzel is „elősegítve” a biológiai sokféleség megőrzését. Teszi ezt úgy, hogy a varjúállomány megyei és helyi viszonyaira vonatkozóan nem állnak tényszerű adatok a rendelkezésére” – írja Bank közleményében.

A szakember szerint az eddigi fészekleverésekkel csupán azt sikerült elérni, hogy a varjak még nagyobb területen szóródtak szét a városban, és meggyőződése, hogy most sem lesz másképp. A varjak Bank szerint már a Móricz Zsigmond téri fákat nézték ki maguknak, ahol tavaly is fészkelt néhány pár. Attól tart, itt az iskola közelsége és a parkoló autókra hulló ürülék lesz majd elég indok ezeknek a fészkeknek az eltávolításához is.

Előre megmondták, hogy így lesz

Varjúfészek-pusztulásról decemberben írtunk utoljára, amikor iszonyúan megcsonkították a Keszüi úti platánokat. 2016 végén nem csak az esztétikum kapott sokak szerint halálos sebet, de az itt fészkelő 46 pár varjúnak is új otthon után kellett néznie. Ráadásul ők már afféle menekültek voltak, Kertváros más részein levert fészkeikből költöztek a ma gyászos képet festő platánokra.

Az MME baranyai vezetője már akkor úgy tudta: hasonló munkálatokat a városüzemeltetés a főpályaudvar környékén is tervbe vett. Már akkor ezt írták:

„Ha ez így történik, akkor az indóházból kilépő utazóközönségnek pompás látványban lesz része. A Szabadság utca megcsonkított platánsorai büszkén hirdetik majd, hogy itt Európa leendő zöld főváros fogadja a kedves látogatót.”

A pályaudvar környékén 58 pár varjú fészkel(t).

Régi gyökerek

A MME egy 2016-os közleménye szerint a város a természetvédelmi hatóságtól gyakorlatilag szabad kezet kapott a fészkek eltávolítására a Nagy Imre utca - Berek sétány közötti területre vonatkozóan. Itt 2015 augusztusában és novemberében a Biokom Kft. már eltávolította fészkeket, a beavatkozás a megye varjúállományának közel 20%-át érintette. A varjak azonban újra próbálkoznak a régi helyeken, ezért 2016 tavaszán a városüzemeltetési feladatokat ellátó cég folyamatosan szedte le a fészekkezdeményeket.

„Ezt a munkát a költés teljes időszakában folytathatják, gyakorlatilag ellenőrizetlenül, hisz sem a hatóság, sem a védett természeti értékek kezeléséért felelős szerv nincs jelen a fészkek eltávolításánál” – áll a természetvédők akkori közleményben.

A varjúfészek-pusztító keresztes hadjárat 2012-ben vett lendületet. Egy hűvös februári reggelen a Biokom munkatársai Csizi Péter akkori polgármester és a sajtó jelenlétében álltak neki a Berek utcai platánok fészekmentesítésének.