Munkácsy-kiállítás: 27 ezren látták, 40 ezret reméltek

2019. december 4. 16:05 2019. dec. 4. 16:05

Mintegy 27 ezren keresték fel a május 17-től december 1-ig a Zsolnay Kulturális Negyedben látható Munkácsy-kiállítást - árulta el érdeklődésünkre a ZSÖK. Korábban Vincze Balázs ex-ZSÖK-vezér még 40 ezres látogatószámban reménykedett.

A tárlaton Munkácsy festményei, több rajza, tanulmánya, vázlatai és az életét dokumentáló fotóanyag is szerepelt, összesen 58 mű és mintegy 20 fotó várta az érdeklődőket. A kiállított gyűjtemény Pákh Imre magyar-amerikai műgyűjtő kollekciójának része volt, ez a ZSÖK szerint a legátfogóbb, egyben a legnagyobb anyagi értéket képviselő Munkácsy-magángyűjtemény. A tárlatot eredetileg november 10-ig lehetett volna látni, de ősszel december 1-ig meghosszabbították.

Amint arról a Pécsi STOP-ot a Zsolnay Örökségkezelő Nonprofit Kft. tájékoztatta, a kiállítást 26 769 fő tekintette meg, a látogatók 54%-a dél-dunántúli régióból érkezett, az összes látogató 33 százaléka, kicsivel kevesebb mint kilencezer fő volt pécsi. Nagy számban érkeztek turisták Pest megyéből (22% - mintegy 5800 fő), továbbá Fejér, Bács.-Kiskun és Győr-Moson.Sopron megyéből, de a külföldről érkező turisták is kíváncsiak voltak a kiállításra. A ZSÖK szerint a kiállítás a jegybevételek és az ajándéktárgyak értékesítése révén jelentős, közel nettó 10 millió forintos haszonnal zárult. 

A közel 27 ezres látogatószám 13 ezerrel marad el attól, amit még Vincze Balázs, a ZSÖK volt ügyvezetője remélt, ő ugyanis a Szabad Pécs cikke szerint a megnyitón még 40 ezer érdeklődőre számított. Szintén a lap számolt be még a nyáron arról, hogy az ideálisnál jóval magasabb, 30 fok körüli hőmérséklet volt a Zsolnay Kulturális Negyed m21 galériájában a Munkácsy-kiállításon. Vincze Balázs akkor elismerte, hogy nem működött egy ideig a klíma, ugyanakkor azt mondta, a magas hőmérséklet nem árt a képeknek, csak a látogatóknak kellemetlen. 

A Munkácsy-képeket korábban kiállító nyíregyházi Jósa András Múzeum részéről Havasi Dóra Zita restaurátor viszont azt mondta, 20-21 fokon kellene tartani az alkotásokat, ennél magasabb hőmérsékleten károsodhat a festékréteg. 

Szerző: H. V.

Forrás: Pécsi STOP