Nagy a vigalom a kozármislenyi jégpályán

2022. január 25. 20:37 2022. jan. 25. 20:37

Elsőként nyílt meg Kozármislenyben a műjégpálya a nem megyeszékhelyű városok közül. A felállításra került jégpálya mérete 15 méter szélességű és 30 méter hosszúságú. Napközben a 11 és 14 óra közötti időszakban a helyi iskolások használják, így a lakosság a délutáni, illetve az esti órákban veheti birtokba a kozármislenyi jégpályát, ahol egyszerre 50 személy korizhat.

A város polgármestere, Bíró Károly a látogatottságról mérleget is közétett a város internetes oldalán. Az első hétvégén 250 fő vett jegyet, aztán a hétköznapokon összesen kb. 350-en, majd a mostani hétvégén már több mint 800 fő. Mindeközben az iskolájukból minden nap több mint 200 tanuló gyakorolhatja ezt a vidám mozgást ingyenesen. A város első embere arról is szólt, hogy személyesen napról napra meggyőződhetett arról, hogy mennyire sok gyermek és felnőtt igényli a tömegsport lehetőségét és mennyire boldogan ismerkedhetnek mindannyian ezzel a vidám téli sporttal.

A jelképes térítési díj ellenében, délután 16-20 óra között, elsősorban a helyi lakosság számára elérhető jégpálya igénybevételének díja helyi lakcímkártyával rendelkező gyermekeknek 300, felnőtteknek 500 forint ellenében igénybe vehető.

Az idei télen 75 napig örülhetnek a kozármislenyiek a 7-8 cm vastagságú, naponta karbantartott jeges felületnek. A lakossági tájékoztatón az is elhangzott, hogy jövőre is tervezi az önkormányzat a jégpálya felállítását, amennyiben azt a lehetőségek megengedik, de a pálya felállításának helyszíne a jövő télre átkerül a Művelődési Központ melletti kosárlabdapályára. Az önkormányzat internetes oldalán azt a kérdést tettek fel, hogy 2022-2023 telén is legyen jégpálya Kozármislenyben. A hozzászólók mind szeretnék, ha egy év múlva is lenne a jeges szórakozás a városban. Egyetlen problémát olvashattunk, hogy előfordult, hogy bizonyos lábra nem volt kölcsönbe vehető korcsolyacipő.

Az országos programban műjégpálya vásárlására illetve bérlésére lehetett pályázni, 50%-os állami támogatás mellett. A cél, hogy a tél beköszöntével minél több településen nyíljon lehetőség aktív szabadtéri programokra annak érdekében, hogy a hideg idő beálltával is minél többet mozogjanak az emberek.

Nagy érdeklődés fogadta az idei évben első alkalommal meghirdetett Országos Műjégpálya Programot. A felhívásra összesen 30 db pályázati anyag érkezett. A programban résztvevők vállalták, hogy a pálya működtetését legkésőbb 2021. december 20-ig megkezdik és legalább 75 napig üzemeltetik. A pályázat további feltételei közé tartozott, hogy a pálya méretének minimum 450 négyzetméter alapterületűnek kellett lennie, célterületként frekventált, könnyen megközelíthető helyszínt kellett kiválasztani, valamint a nevelési-oktatási intézmények számára az üzemeltetőnek ingyenes használatot kell biztosítania nevelési-oktatási időben.

Szerző: Szabó Ferenc