Nagy kihívást jelentő feladatot vállaltak a pécsi akvapark tervezői - íme a díjazottak

2023. január 26. 15:00 2023. jan. 26. 15:00

Az akvapark tervpályázatára jelentkezők kemény kihívás elé néztek, hiszen a városvezetés a pécsiekhez méltó pályázatokat várt el tőlük.

Korábban már beszámoltunk arról, hogy a vártnál nagyobb érdeklődés övezte a pécsi akvapark tervpályázatát, amelyre 2021. október 27-ig 14 pályázat érkezett be. A szakmai bírálóbizottság megvizsgálta a pályázatokat, a zsűri döntéséről az önkormányzat december 14-én adott ki közleményt, amelyben kiemelik, hogy a városvezetés célja a pécsiek régi igényének megvalósítása: egy komplex sport-, rekreációs-élményközpont megépítése.

 

A PÁLYÁZAT DÍJÁTADÓJÁT JANUÁR 26-ÁN TARTOTTÁK A KODÁLY KÖZPONTBAN.

 

Az eseményen – amelyen a bizottság tagjai és a városi képviselők mellett részt vett Lánszki Regő Balázs építészeti államtitkár is – Péterffy Attila polgármester emlékeztetett, hogy az önkormányzat még 2016-ban nyert kormányzati támogatást a Modern Városok Program keretében az akvapark előkészítésére, a projektet pedig az új városvezetés vitte tovább 2019-től.

Nem volt könnyű lábra állítani a projektet, ám ennél is nehezebb feladatra vállalkoztak azok a tervezők, akik úgy döntöttek, hogy részt vesznek ezen a tervpályázaton. A kiírásra olyan pályázatokat vártunk, amelyek négy létesítmény – az akvapark, a hozzá kapcsolódó szálloda és tanuszoda, valamint egy multifunkciós, vagyis kulturális és sportrendezvények lebonyolítására egyaránt alkalmas csarnok – építészeti koncepcióját tartalmazták. Összetett volt tehát az építészeti feladat, hiszen a pécsiekhez méltó pályázatokat vártunk el – mondta a polgármester.

 

Forrás: Pécsi Stop

 

Péterffy Attila leszögezte: a tervpályázat egy európai uniós közbeszerzési eljárás részét képezi.

Ez arra kötelez bennünket, hogy a tervpályázat díjazottjaival megkezdjük a tárgyalást az akvapark létesítményegyüttesének tervezésére vonatkozó ajánlatukról. Amikor sikerült a város szempontjából kiemelkedő jelentőségű beruházás költségigényét meghatározni, akkor ér véget az önkormányzat 2016-ban vállalt feladata. Amint minden szempontból előkészített beruházással rendelkezünk, akkor tudjuk a kormánynál kezdeményezni azt, hogy előbb a létesítmény tervezéséhez, majd ezt követően az akvapark megépítéséhez szükséges forrásokat biztosítsa a város számára – fogalmazott beszéde végén a polgármester.

 

Fontos tudnivaló, hogy a városvezetés egy internetes szavazást is indít a pécsi akvapark-projekt honlapján, ahol a beruházás ütemezésével és a további fejlesztésekkel kapcsolatban várják a helyiek véleményét.

A polgármestert követően Hajdu Csaba, a város főépítésze, a bíráló bizottság műszaki szakértője ismertette a grémium munkájának részleteit. Mint mondta, a komplexum négy említett épületét a pályázóknak úgy kellett megtervezni, hogy azok arculata egységes legyen, valamint, hogy önállóan is megvalósíthatók és hosszú távon is használhatók, fenntarthatók legyenek. Mindez nagy kihívást jelentett az építészek számára – tette hozzá.

A tervezők munkáját nem korlátozták a pályázatban, ennek célja az volt, hogy a terveket a későbbiekben pontosíthassák annak érdekében, hogy a lehető legjobb megoldások mentén valósulhasson meg a beruházás – mondta a főépítész.

 

Forrás: Pécsi Stop

 

Hajdu Csaba továbbá beszámolt arról is, hogy a bírálóbizottság, bár üdvözölte a nagyszámú színvonalas pályázat benyújtását, sajnálattal vette tudomásul, hogy a tervpályázati kiírásnak nem felelt meg minden pályamű, ezeket ezért ki kellett zárni az értékelésből. A bizottság végül 3+3 pályaművet talált elismerésre méltónak. 

  • második díjat kapott a NAPUR Architect Kft. bruttó 10 millió forintos díjazással (a díjat Ferencz Marcel vette át),
  • és harmadik díjat kapott pályaművenként bruttó 9 millió forintos díjazással a MÁS DESIGN Kft. és a Perényi Stúdió Kft., valamint a CAN Architects Studio Építész Iroda Kft. (az előbbi cégpárostól Gulyás Bálint, Perényi Flóra és Perényi Tamás, utóbbitól pedig Élő József vette át a díjakat).

 

Forrás: Pécsi Stop

 

A bírálóbizottság mindemellett pályaművenként 5 millió forintos megvételben részesítette az alábbi pályaműveket:

  • a kertészeti és ökologikus szemléletű növényi ültetésű koncepciója miatt a Modulárt Kft. pályaművét (Keller Ferenc vette át a díjat),
  • a kreatív tereprendezési és ötletes tájépítészeti megoldásai miatt az AU.ROOM Építész Műhely Kft. pályaművét (Dr. Gyergyák János vett át a díjat),
  • és az alapterületbeli és térbeli gazdaságossági törekvése miatt a Közti Zrt. pályaművét (Csízy László vette át a díjat).

 

 

A díjazott, illetve megvételt nyert pályamunkákat egy kiállítás keretében mutatják be az Árkádban. A kiállítást január 26-án 15 órakor nyitotta meg Péterffy Attila polgármester.