Nagy összevonásokat és megszüntetéseket tervez a kórházak közt a kormány?

2019. november 18. 10:51 2019. nov. 18. 10:51

A Népszava értesülései szerint több kórházban is megszüntetheti a kormány némely aktív ellátásokat, és zömmel a megyeszékhelyek kórházába kerülhetnek át ezek az ellátások. Baranyában a komlói és mohácsi kórház ellátását vághatják vissza. Az Emberi Erőforrások Minisztériuma cáfolja a lapinformációkat.

A Népszava egy, a birtokukba került kormányzati munkaanyagra hivatkozva arról ír hétfői cikkében, hogy a Fidesz-kormány az országban mindenhol a kisebb kórházak aktív ellátásainak visszavágására készül. 

A lap szerint az érintett kórházak nagy többsége ugyanaz, amelyeket már 8 évvel ezelőtt is bezárásra és/vagy leépítésre ítélt a kormány.

"Szakmai fórumokon jó ideje beszélnek a kormány tagjai az egészségügy szükségszerű átalakításáról, a kihasználatlan kapacitások átcsoportosításáról, a szakmaspecifikus centralizációról, célzott átszervezésekről, az alapellátás és járóbeteg ellátás erősítéséről. Minderről eddig nem került nyilvánosságra konkrétum, most azonban a lapunkhoz eljutott munkaanyagból több részletre is fény derül: az például, hogy a javaslata készítői megszüntetnék az aktív kapacitást azokban az intézményekben, amelyekben nincs elég orvos.

Az anyag készítői megjegyzik: valódi átalakításra akkor van esély, ha a változtatások nemcsak az Állami Egészségügyi Ellátóközponthoz tartozó intézményeket, hanem az egyetemeket, a szakrendeléseket, illetve az alapellátást is érintik. Azt javasolják a kormányzatnak, hogy a tervezett átalakításokkal gondolják újra a betegutakat, a beutalási rendet is, valamint az orvosi egyetemek szerepét. Mint írták, javaslataik, az átalakítások eleve kudarcra vannak ítélve, ha a tervezett lépésekhez nem társulnak jelentős források, és a rendszer fenntarthatósága tovább romlik. Több intézménynél ezért először befektetni, felújítani kell, és csak aztán lehet változtatni"

- olvasható a cikkben.

A dél-dunántúli régió mindhárom megyéjében várható változás, a lap szerint Baranyában a komlói kórház aktív osztályait szüntetnék meg. Emellett a mohácsi kórház aktív ágyszámának csökkentését is felveti a javaslat, valamint szülészet és a stroke-centrumnak a bezárását. Ezen ellátási formákat Pécsre tennék át, a szigetvári kórház esetében pedig a csecsemő- és gyermekgyógyászat megszüntetését mérlegeli a javaslat.

Somogyban a nagyatádi intézményben a belgyógyászati és sebészeti osztály megszűnését olvasta ki a javaslatból a Népszava, viszont helyébe megerősítenék az egynapos sebészetet, a rehabilitációt, a pszichiátriát, a képalkotó diagnosztikai szolgáltatásokat. Siófokon az urológia és kardiológia megszüntetésének lehetőségét mérlegelhetik, az ebben érintett betegek ellátása Kaposvárra kerülhet át a javaslat szerint. A marcali kórházban a tervezet szerint csak a krónikus ágyak és az egynapos sebészet maradna meg. 

Tolnában a szekszárdi Balassa János kórház a cikk szerint súlyos szakemberhiánnal küzd, de emellett az átlagosnál kevesebb beteget látnak el, így ott a tervezet radikális, szinte az összes szakmát érintően csökkentené az aktív ágyak számát. Emellett a szekszárdi kórházba integrálnák a bonyhádi kórházat, az ottani egynapos ellátásokat is áttennék a szekszárdi kórházba. A dombóvári kórház várhatóan rehabilitációs intézménnyé lesz átalakítva - írja a megszerzett kormányjavaslatra hivatkozva a Népszava.

Frissítés: az Emmi szerint a kormány nem tárgyalt "kórházbezárásokról"
 

A kormány előtt nincs olyan előterjesztés és nem is tárgyalt olyan dokumentumot, amely "kórházbezárásokról" szólt volna - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma hétfőn az MTI-vel a Népszava cikkére reagálva. Az Emmi azt írta: a kormány előtt ilyen előterjesztés nem járt, a kormány ilyen előterjesztést nem tárgyalt.

Forrás: Pécsi STOP/Népszava

@ifmobil
@endmobil