Nagy szúnyogpusztulás várható Pécsett, mutatjuk a dátumot

2020. július 3. 11:09 2020. júl. 3. 11:09

A kormány elrendelte Magyarország területén a csípőszúnyog földi kémiai módszerekkel történő gyérítését, Pécsett jövő hét elején ritkítják a vérszívókat.

Az földi kémiai irtás során felhasznált készítmény a Deltasect Plus 1,2 ULV, ami a kijuttatott formájában kizárólag rovarokra gyakorol hatást. Melegvérű állatokra, emberre nem veszélyes és a környezetet sem károsítja, ugyanakkor a méhekre veszélyes, ezért az önkormányzat kéri a méhészeket, hogy a kezelés ideje alatt a méhek bezárásáról gondoskodjanak.

A földi kémiai védekezés időpontja Pécs területén2020. július 06-07-én a napnyugta utáni időszakban, tartaléknapok: 2020. július 07-08. napja, napnyugta utáni időszakban.

A szabadban tartott gyermekjátékokat, élelmiszereket, evőeszközöket, szabadban szárított ruhákat a kezelés napján javasolt összegyűjteni vagy letakarni.

A kezelés idejére és az azt követő 1 órában javasolt az ablakokat zárva tartani és a külső levegőt bejuttató mesterséges szellőztető berendezéseket kikapcsolni. A kezelt területen történő zöldségeket, gyümölcsöket  fogyasztás vagy feldolgozás előtt ajánlott megmosni.

A kezelést végző gépkocsi közvetlen közelében tartózkodni nem szabad.

A szabadban, fedetlenül tárolt vízgyűjtő edényekben, a különböző tárgyakban megülő esővízben akár egy hét alatt is kifejlődhetnek a szúnyoglárvák. A szúnyogirtó kezelés kiegészítéseként ajánlott, hogy az ingatlantulajdonosok szüntessék meg, rendszeresen ürítsék vagy takarják le az épületek körüli kisebb, pangó vízgyülemeket.

(Címlapkép: Pécsi STOP)

Forrás: Pécsi STOP