Nagyszabású bringaútfejlesztések fejeződtek be Kertvárosban

2020. október 26. 16:29 2020. okt. 26. 16:29

Másfél kilométer új kerékpáros útvonalat alakítottak ki a Nagy Imre út-Maléter Pál úti csomópont és az Expo Center kereszteződése között, illetve elkészült egy 1,2 kilométeres szakasz is, szintén a bringásoknak, mely a Füzes dűlő és a Nyugati ipari út összeköttetését oldja meg.

Minderről részletes közleményben számolt be hétfőn a pécsi önkormányzat. E szerint a Nagy Imre úti kerékpárút kiépítésére és a Nagy Imre út-Maléter Pál úti csomópont, valamint a Keszüi úti csomópontja közötti útszakasz fejlesztésére a város bruttó 324 228 706 forintot nyert el. A projekthez  pécsi önkormányzat bruttó 34 583 688 forintot biztosított önerőként, így a fejlesztés összköltségvetése bruttó 358 812 394 forint volt.

A projekt keretében másfél kilométer új kerékpáros útvonalat alakítottak ki a Maléter Pál úti csomóponttól egészen az EXPO Center csomópontig. A szakasz a Maléter Pál út már meglévő kerékpárútját köti össze a Füzes dűlőben épült új kerékpárúttal, amely a pellérdi kerékpárúthoz csatlakozik.

Az új kerékpárút a Nagy Imre út – Megyeri úti nyomvonal nyugati oldalán halad az Expo Centerig jellemzően önálló kerékpárútként, illetve elválasztás nélküli gyalog- és kerékpárútként. A kerékpárút több csomópontot is keresztez, ezek közül a Pécs Plázánál jelzőlámpás átvezetés készült, míg a többi kereszteződésben jellemzően a kerékpáros elsőbbsége mellett alakítottak ki kerékpáros átvezetést. Az Anikó és a Gyöngyös utcai lakótömbökből két becsatlakozást is létrehoztak a meglévő gyalogátkelőhelyek mentén. Egyes szakaszokon új közvilágítás épült, 16 fát ültettek, és a megújult közterületeken új padokat, hulladékgyűjtőket, valamint 16 darab kerékpártárolót helyeztek ki.

A közúti közösségi közlekedés műszaki fenntarthatósága érdekében volt szükséges a Nagy Imre út felújítása is, amely szintén a projekt részeként valósult meg. A Nagy Imre út Maléter Pál úti és Keszüi úti csomópontja közötti kb. 550 méter hosszú szakasz fejlesztése során a nyomvályús burkolatot megszüntették, továbbá a jelentős járműforgalom terhelésnek való ellenállás érdekében a kötő- és kopóréteget teljesen felújították, az új burkolatba aszfalterősítő rácsot helyeztek el, amely jelentősen növeli a burkolat élettartamát.

A Nagy Imre úti fejlesztési szakaszon található három buszöböl közül korábban csak a Tesco nyugati oldalán lévőt újították fel 2015-ben, ezért a projekt keretében további két buszöböl teljes pályaszerkezeti cserével történő átépítése is megtörtént. A fejlesztés részeként a gyalogos közlekedés biztonságának javítása érdekében 3 darab gyalogátkelőnél okoszebra-rendszert helyeztek el, amelynek köszönhetően a gépjárművel közlekedőket villogó fény figyelmezteti, ha a gyalogátkelőt megközelíti egy járókelő.

A közleményben hangsúlyozták, a város kiemelt feladatának tartja, hogy az Expo Centert és a környékén található létesítményeket a Nyugati Ipari útról is meg lehessen közelíteni, ezáltal azok könnyebben elérhetővé váljanak, és kisebb legyen a terhelés a Megyeri út – Tüzér utca nyomvonalon.

A cél érdekében a Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. előkészítette a „Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése” tárgyú projektet, amelynek köszönhetően a Füzes dűlő környéki terület közlekedésfejlesztésére a város bruttó 252 000 000 forintot nyert el. A projekthez Pécs önkormányzata bruttó 181 205 076 forintot biztosított önerőként, így a fejlesztés összköltségvetése bruttó 433 205 076 forint.

A Füzes dűlő és Nyugati ipari út összekötése tárgyú fejlesztés során 600 méteres új útszakasz épült, amely összeköti az Expo Center, Vásártér, Megyeri út környékét a délnyugati elkerülő úttal. A fejlesztés nemcsak az autóval történő munkába járás lehetőségeinek fejlesztését célozza, hanem magába foglalta egy új kerékpárút építését is. Az új, 1,2 kilométer hosszú, 2,24 méter széles, aszfaltburkolatú szakasz összeköti a korábban megépült Pellérd–Pécs kerékpárutat az Expo Centerrel. A kerékpárút az 57‐es számú főutat jelzőlámpával irányított szintbeni csomóponttal keresztezi, ahol a kerékpáros irány nyomógombbal aktiválható. 

Az önkormányzat figyelmeztet, a kivitelezés ugyan elkészült már, a két új kerékpárút-szakaszt még nem szabad használni. Jelenleg a Nagy Imre úti és a Füzes dűlőben épült kerékpárutak forgalomba helyezési eljárása zajlik, amely a törvényi előírásoknak megfelelő hatósági jogrend szerint történik. A kerékpárosok várhatóan 2020 decemberében vehetik majd birtokba az új kerékpárutakat. 
 

(Címlapkép: Pixabay.com)

Forrás: Pécsi STOP