Napokon belül fagyhat, nem árt téliesíteni a vízórákat és vízcsapokat

2019. november 29. 15:35 2019. nov. 29. 15:35

A Tettye Forrásház Zrt. közleménye szerint napokon belül megérkezhet a fagy, emiatt célszerű mindenkinek a fagyveszélynek kitett vízórákat és vízcsapokat megfelelően téliesíteni, ugyanis egy elfagyott csap sok tízezres nem várt kiadást jelenthet. A szolgáltató egy videóban mutat be pár tippet, hogyan lehet leszigetelni a vízóraák aknáját.

Nemsokára beköszönt a fagyos téli időszak, a hétvégén már lehet számítani a mínuszokra, ezért a Tettye Forrásház Zrt. egy közleményben figyelmezteti a lakosságot, hogy miképp kell megfelelően szigetelni a vízórákat, az azokat rejtő aknákat, illetve a kültéri csapokat. 

Közleményük szerint 2017-ben a téli időszak alatt 360 vízóra ment tönkre, és még idén augusztusban is kaptak bejelentést elfagyott vízmérőkről. Ez pedig súlyos kiadásokkal, több tízezer forintos költségekkel (a vízmérők rendkívüli cseréje, illetve az elfolyt víz utáni kötbér) járhat, melyet minden esetben a pórul járt felhasználóknak kell állnia, mivel a fagyvédelem ingatlanon belül az ő kötelezettségük. Egy fél centis repedésen egy nap alatt többhavi vízmennyiség is elfolyhat - figyelmeztet a szolgáltató.

Közleményük szerint ahol már korábban előfordult fagyás, ott még több figyelmet kell fordítani a vízmérők védelmére, de a csöveket és a szigeteléseket is ellenőrizni kell, mert azt sem kíméli a hideg idő. A fagyásveszély elleni szigetelés után is rendszeresen ellenőrizni kell az aknákat, kerti csapokat, ez fokozottan érvényes a ritkábban látogatott épületeknél, pincéknél és telkeknél.

"A fagy leginkább a vékony vaslappal fedett aknában lévő vízmérőket veszélyezteti, ezért ezek védelme különösen fontos. (Ha kemény a tél, a szabályos mélységbe telepített vízórák is elfagyhatnak, elég egy félrecsúszott aknafedlap.) Ugyancsak védeni kell, ha nem kellően meleg épületen belül, vagy a talajban egy méternél kisebb mélységben van a vízmérő: nem nedvszívó anyaggal, hungarocell darabokkal, építési fóliával, vagy más hőszigetelő anyaggal kell a befedésüket elvégezni. A hálózat víztelenítése után pedig szigetelni kell a mérőt is, mert marad benne víz.

A fagynak kitett vezetékszakaszokat is szigetelni szükséges, illetve, ha ez nem kivitelezhető, akkor időben vízteleníteni kell az érintett szakaszt. Extrém hidegben még akár fűtésre is szükség lehet annak érdekében, hogy a vezetékekben lévő víz ne fagyjon be"

- olvasható a közleményben.

A Tettye Forrásház tippjei a fagyás okoztakárok elkerülésére, a vízmérők, aknák szigetelésére, a kültéri csapok felkészítésére:

Ha pedig megtörtént a baj, elfagyott a vízmérő, akkor a Tettye Forrásház diszpécserszolgálatát kell tárcsázni a 72/421-799-es telefonszámon vagy a 80/811-111-es zöldszámon, ahol a szakemberek tájékoztatást adnak a teendőkről. A kisebb jégdugók körültekintően eljárva, lassan, fokozatos melegítéssel házilag is orvosolhatóak (hősugárzóval, hőlégfúvóval, komolyabb hajszárítóval, vagy meleg vízzel), de semmiképp sem szabad nyílt lánggal próbálkozni, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, műanyagcsövet.

Ha szilánkosra tört a mérő üvege, deformálódott a számlálója, esetleg folyik belőle a víz, az azt jelzi, hogy a szerkezet tönkrement, cserélni kell. Ilyen esetben is hívni kell a szolgáltatót.

 

Forrás: Pécsi STOP