Négy hónapja várja a választ a siklósi vár miatt az önkormányzat a kormánytól

2019. február 19. 10:54 2019. feb. 19. 10:54

Még október végén fordult levélben a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez a siklósi önkormányzat, ám választ azóta sem kaptak. Dolog pedig lenne bőven az állami vagyonként számon tartott, ám a nemzeti várprogramba be nem került erősségen.

Október végén fordult segítségért a siklósi önkormányzat a nemzeti vagyonért felelős tárca nélküli miniszterhez, Bártfai-Mager Andreához a siklósi vár ügyében - írta meg a Siklósi Hírek cikke nyomán a Pécsi STOP is.

A siklósi városvezetésnek az volt a legfőbb gondja, hogy noha állami tulajdonba tartozik az erősség (az önkormányzat pedig csak vagyonkezelő), 2015 óta semmilyen forrást nem kaptak a falak és más építészeti egységek felújítására, pedig nem ártana.

A dél-baranyai Pátria TV a napokban készített jó háromnegyed órás interjút dr. Marenics János siklósi polgármesterrel, ahol előkerült a vár és a kormányzathoz intézett levél ügye is.

A polgármester az interjúban elmondta, négy hónapja senki nem válaszolt a megkeresésükre, miközben mind az északi, mind a déli fala a várnak egyre aggasztóbb állapotban van. A városvezető hozzátette, a kormányhoz küldendő delegációban több kormánypárti politikus is helyet kapott volna, a várkapitánynak is jó kapcsolatrendszere van, mégsem sikerült egyelőre sehová sem jutni. Miközben Bártfai-Mager Andrea tárca nélküli miniszternek sok baranyai kötődése van, tán Siklósra is járt iskolába, és ehhez képest nincs semmi válasz - tette hozzá a városvezető.

Marenics arról is beszámolt, hogy 8 éve készen vannak a vár szállodájának és éttermének tervei (régebben is működtek ilyen egységek az erősségben), de arra sosem kaptak forrást. Ez a következő városvezetésnek kell majd megoldania valahogy - vélekedett a polgármester, aki szerint a külső várfallal együtt számított terület rendbetétele 5 milliárd forintra rúghat. A polgármester úgy látja, a siklósi várat, amely valamiért nem kapott helyet a nemzeti kastály- és várprogramban, újra meg kell menteni, mert a turisztikailag nézett 50 százalékos látogathatósága alaposan korlátozza a további fejlődést.

A polgármester rövidebben kitért még a siklósi fürdőre - amit fejleszteni kell szerinte -, valamint a Tenkes-hegyi szőlészeti-borászati infrastruktúrát sem ártana rendbe tenni. Ezek a várra fordítandó 5 milliárd forinttal együtt értve olyan 8-9 milliárd forintnyi fejlesztési csomagot jelentenének, hogy Siklós ne lógjon ki Harkány és villány mellett a térség turisztikai térképéről.