Nekiállnak az új pécsi vásárcsarnok megépítésének

2020. július 10. 11:21 2020. júl. 10. 11:21

Még Páva Zsolt előző polgármester kérte ki a kormányzati engedélyt arra, hogy a Pécsnek megítélt TOP-os források között átcsoportosítást lehessen végrehajtani, ugyanis az új vásárcsarnokra kiírt közbeszerzés ára jó félmillió forinttal több lett, mint amennyi állami támogatást kapott a város. Az engedély azóta sem érkezett meg, Péterffy Attila polgármester ezért a város rendelkezésére álló EIB-hitelkeretből hívja le a hiányzó összeget, hogy elindulhasson végre az építkezés. Közben pedig várják, hogy a kormány végre megadja az engedélyt az átcsoportosításra. 

Július 10-én, pénteken tartott több témában sajtótájékoztatót Péterffy Attila pécsi polgármester, valamint Bognár Szilvia és Ruzsa Csaba alpolgármesterek. 

Az egyik téma az új vásárcsarnok helyzete volt. Ezzel kapcsolatban a polgármester elmondta, a régi vásárcsarnok az új elkészülte után más funkciót kaphatna (természetesen egy felújítás után), abba egy szolgáltatóközpont költözhetne (SSC, vagyis shared service center).

Az új vásárcsarnok építése már több éve húzódik, mint Péterffy elmondta, több körben sem sikerült a közbeszerzéseken nyertest hirdetni. Végül a B Build & Trade nevű cég lett a befutó, amely 3 milliárd 60 milliós árajánlatot tett a feltételesen kiírt közbeszerzésen. 

A kormány anno 2,5 milliárd forintot adott az új létesítményre, ám az más az előző városvezetésnek is látható volt, hogy az nem lesz elég a beruházásra. Ezért Páva Zsolt korábbi polgármestert olyan igénnyel fordult a kormányhoz, hogy adjanak engedélyt más, Pécsnek megítélt TOP-os projektek összegei közötti átcsoportosításra - magyarázta.

Ezt az igényt az új városvezetés is többször megerősítette már a kormány felé, ám választ még mindig nem kaptak. 

Ezért határozott úgy Péterffy, hogy nem várnak tovább a kormányzati döntésre, hanem a város rendelkezésére álló EIB-hitelkeretből lehívják azt a 415 millió forintot, ami hibádzik a beruházáshoz (ugyanis belső átcsoportosításokkal az önkormányzat összerakott még 127 millió forintot).

Ezzel elindíthatják végre az új vásárcsarnok építését, és közben továbbra is várják, hogy a kormány megadja végre az engedélyt a TOP-os források közti átcsoportosításra, vagyis az EIB-hitelkeret bevonása afféle áthidaló megoldás csupán - hangzott el a sajtótájékoztatón. 

Amiatt is szükség van a gyors lépésre, mert a SSC-szektorban érdekelt piaci szereplők a jelenlegi versenyhelyzetben nagyjából 2022 végéig képesek várni egy nekik létrehozott központra. Ahhoz, hogy a régi vásárcsarnokból ekkorra SSC legyen, július végéig el kell indítani a projektet, figyelembe véve a tervezést és a kivitelezést. Ha addig föl tud mutatni egy újabb kiadható szolgáltatóközpontot a megyeszékhely, azzal új befektetőt tud a városba vonzani. Később viszont lehet, hogy már elállnak a pécsi lehetőségtől a potenciális befektetők - magyarázta a polgármester.

A döntést a júliusi rendkívüli közgyűlésen hozhatja meg a képviselő-testület.

 

Címlapi kép: A Gettoplan látványterve az új pécsi vásárcsarnokról - Fotó: Pécsi Önkormányzat

Forrás: Pécsi STOP