"Nekünk szivárványcsaládoknak is muszáj tennünk valamit " - A pécsi Pál Marci SZABAD-díjat kapott

2021. szeptember 19. 20:40 2021. szept. 19. 20:40

„Hiszünk a történetek teremtő erejében és azt üzenjük mindenkinek, hogy képes változtatni” – mondta Kapronczay Stefánia, a Társaság a Szabadságjogokért (TASZ) ügyvezető igazgatója a szervezet csütörtök esti díjátadóján.

Az idei volt a harmadik alkalom, hogy a TASZ SZABAD-díjjal jutalmazta azokat, akik bátor tetteikkel, kiállásukkal egy szabadabb Magyarországhoz járultak hozzá. A jelöltek személyére bárki tehetett javaslatot, közülük választottak ki kilencet a szervezők, majd közönségszavazással, illetve a zsűri szavazataival dőlt el, hogy kik kapják a díjakat, amiket a Stopper Úszóházon tartott gálán adtak át. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Azt szeretnénk, ha a jelöltek egytől egyig éreznék, hogy hálásak vagyunk nekik. Sokszor szembesülnek nehézségekkel, mi ezt szeretnénk ellensúlyozni azzal, hogy ma este őket ünnepeljük” – mondta beszédében Kapronczay Stefánia. Ennek megfelelően az esemény legfontosabb részét a jelöltek beszédei jelentették, melyekben mindannyian elmondták történetüket.

Ez is érdekelhet: 

„Arra jöttünk rá, hogy nekünk szivárványcsaládoknak is muszáj tennünk valamit azért, hogy a hazánk szabadabb, elfogadóbb, klasszabb hely legyen” – mondta Pál Márton, aki elindította „A család az család” kampányt, és ezzel elnyerte az idei közönségdíjat. „Lehetne létezni a saját buborékunkban, lehetne inkább a gyerekeinkre koncentrálni” – sorolta beszédében, de úgy folytatta: „épp a gyerekeink miatt kell beleállni ebbe, muszáj tennünk azért, hogy egy jobb kedvű, nyugodtabb, élhetőbb és elfogadóbb országban nőhessenek fel”. Szerinte ehhez beszélgetni kell azokkal, akik hisznek a párbeszédben, és meg kell próbálni beszélgetni azokkal is, akik elzárkóznak ettől.

„Hiszünk a nyíltságban, az átláthatóságban, a közösségi gondolkodásban, mindez a mai Magyarországról egyre kevésbé mondható el” – jelentette ki Csató Kata bábrendező, amikor a Freeszfe képviseletében átvette a zsűri díját. A közösségük alapértékeiként a szabadságot, a nyitottságot és mindenekelőtt a humánumot említette. „Az is a dolgunk, hogy bátrak legyünk, ezzel példát mutatva, hogy lehet, sőt kell merni, mert más nem merhet helyettünk” – mondta, a Freeszfe-t új lehetőségnek nevezve egy nemzetközi felsőoktatási együttműködésre.

A BOOKR Kids különdíját a Csörögi Tanoda munkatársai, Hárs Nóra és Kalina Yvette vehették át, akik hátrányos helyzetű gyerekeknek segítenek az iskolai tananyag elsajátításában és képességeik játékos fejlesztésében, programokat szerveznek számukra. „Az álmok hajtják előre a gyerekeket, és egy olyan támogató környezet, akik hisznek abban, hogy képesek ezt elérni. Hinni a saját álmainkban, az a valódi szabadság. Ezért mi a Csörögi Tanodában hiszünk a gyerekekben, hogy szabadabb döntést hozhassanak a jövőjükről” – mondták el a díjátadón.

„Abban hiszünk, hogy ha elmeséljük és felhangosítjuk azokat a történeteket, amikben emberek kiálltak az igazukért, küzdöttek a közösségük jogaiért, nem féltek szembeszállni a hatalommal, akkor ezek a történetek másoknak is erőt és inspirációt adhatnak. Szeretnénk, ha azok a történetek lennének hangosak, amelyek cselekvésre inspirálnak, amik arról szólnak, hogy bárki létrehozhat valami fontosat, valami rendkívülit” – mondta el Kapronczay Stefánia. Ilyen történet volt a többi jelölté is: Ignácz Judité, Fedorkó Boglárkáé és az Ame Panzh-é, ami felületet ad a roma fiataloknak, hogy szabadon beszélhessenek az őket körülvevő közönyről és gyűlöletről; Bukovszki Andrásé, aki azért áll ki, hogy a Balatont szerető embereknek maradjon még valami a tópartból; Juhászné Papp Laura Edináé, aki nem hagyta annyiban, hogy a mozgáskorlátozott embereket figyelmen kívül hagyják a dunakeszi vasútállomás felújításakor; Szalay Anna Lilláé, aki eléri, hogy a fiatal nőt, az influencert és a modellt is lássuk benne és senki ne intézze el annyival, hogy ő egy Down-szindrómával élő lány; Dr. Szijjártó Lászlóé, aki kiállt azért, hogy az egészségügyi ellátórendszer hibáit a járvány idején ne hallgassák el; és Sztojka Edináé, aki ápolóként a koronavírus miatt magára öltött szkafanderben tapasztalhatta meg, hogy milyen, amikor nem néznek rá gyanakvóan a bőrszíne miatt.

A SZABAD-díjat és a rendezvényt támogatták: 444, Brit Nagykövetség, BOOKR Kids, PekSnack, Búza Kriszta – Kitchy Design, Velényi Réka és Sike Balázs – Sike Pince, Hitka Viktória. A Pécsi STOP legfrissebb híreit itt találod! 

Címlapkép: YouTube