Nem szavazta meg a pécsi Fidesz és az ÖPE a járványhelyzet miatti költségvetési intézkedéscsomagot - frissítve

2020. május 20. 17:19 2020. máj. 20. 17:19

Online ülésezett kedden a pécsi közgyűlés, mely során az egyik legfontosabb napirendi pont a járványhelyzet miatti költségvetési intézkedéscsomag volt, olyan elemekkel, mint a bérpótló támogatás, vagy a szociális dolgozók egyszeri keresetkiegészítése. A Fidesz és az ÖPE azonban nem szavazta meg a mentőpakkot.

Az erről beszámoló Pécsma.hu emlékeztet, a veszélyhelyzet kihirdetése óta a polgármester gyakorolja a közgyűlés jogait, egyedül hozhat döntéseket, de Péterffy Attila az előző online közgyűléshez hasonlóan ezúttal is szavazásra bocsátotta a határozatokat.

A virtuálisan tárgyalt költségvetési intézkedéscsomag Nyőgéri Lajos, a Mindenki Pécsért-MSZP-frakció vezetőjének elmondása szerint húsz tételt tartalmazott.

Döntés született a veszélyhelyzeti alap létrehozásáról, a béren kívüli juttatások folyósításának augusztus 31-ig való felfüggesztéséről, az intézmények 100 milliós beruházási keretének Veszélyhelyzeti Alapba történő átcsoportosításáról, 198 millió forint intézményi tartalék Veszélyhelyzeti Alapba történő átcsoportosításáról, önkormányzati intézmények személyi juttatásokra és dologi kiadásokra megcímzett költségvetési kereteinek Veszélyhelyzeti Alapba való átcsoportosításáról. 

A csomagba tartozik az is, hogy áthelyezik a polgármester és az alpolgármesterek cafeteria-keretét a Veszélyhelyzeti Alapba, illetve ebből az alapból 100 millió forintot költenek bérpótló támogatásra, gondozási támogatásra, és albérleti támogatásra.

Szintén a 20 tétel részeként létrehoznak egy 20 millió forintos keretet az önkormányzat két idősotthonát működtető Integrált Szociális Intézmény dolgozóinak egyszeri keresetkiegészítésére, elismerve a legveszélyeztetettebb munkakörben, a járványügyi védekezés frontvonalában tevékenykedő önkormányzati dolgozók erőfeszítéseit.

Nyőgéri a Pécsma.hu-nak azt mondta, a Fidesz és az ÖPE frakciójának tagjai nemmel szavaztak a csomagra. Mint fogalmazott, ez azt is jelenti, hogy a Pécset tíz évig irányító politikai erők képviselői nem támogatták, hogy a szociális területen dolgozók munkáját kézzelfogható módon is elismerje a város.

"A Fidesz és a KDNP-ÖPE képviselői nemmel szavaztak arra, hogy a rendkívül szerény fizetés ellenében a koronavírus járvány idején is a frontvonalban dolgozó pécsiek érdemi anyagi elismeréshez jussanak. Arra, hogy mennyire nem számít nekik azoknak a pécsieknek a munkája, akik nap mint nap a legelesettebb embertársainkat ápolják ezekben a nehéz időkben is, egyszerűen nem találok szavakat. A pécsi Fidesz és az ÖPE képviselői érdemben eddig sem segítettek a járvány elleni védekezésben. A szájkaratéban ugyan eddig is jeleskedtek, de emberségből elégtelenre vizsgáztak tegnap, a bizonyítványukért majd a pécsi polgároknál jelentkezhetnek"

- idézte a lap Nyőgéri Lajost. A Pécsma.hu kereste Csizmadia Pétert és Kővári Jánost, de egyelőre nem reagáltak. 

Frissítés: két szavazás volt, Csizmadia és Kővári nyilatkozott az önkormányzati lapnak

Még a szerdai nap folyamán Nyőgéri Lajos szavaira reagálván Kővári János az alábbi nyilatkozatot juttatta el a Pécsmához:

Rákérdeztem az online közgyűlésen, hogy az a 2,5 milliárd forint, amire állítólag a járványhelyzet miatti hiánnyal küzdő önkormányzati cégek nyújtottak be igényt, pontosan milyen tételekből áll össze, ám erre nem kaptam érdemi választ. Úgy döntöttek 2,5 milliárd zárolásáról, hogy az nincs megfelelően alátámasztva. Mindezt tűzijátéknak gondolom, de nevezhetem egy Houdini-tervnek is, hiszen nem más, mint illúziókeltés. Számos intézmény működési költségét zárolták, ha ezeket a pénzeket ténylegesen elvonnák, sok közülük működésképtelenné válna. Ha viszont nem veszik ki a rendszerből ezeket a pénzeket, miből fogják a cégek hiányát finanszírozni? Hiszen, ahogy Ruzsa Csaba alpolgármester nyilatkozta, a költségvetésben meglévő, az állami hitel törlesztésére félretett 2,5 milliárdos pluszt nem kívánják felhasználni. Sokkal célravezetőbb lenne moratóriumot kérni a hiteltörlesztésre a kormánytól. Azt javasoltam a közgyűlésen, hogy erre a témára a következő közgyűlésen térjünk vissza, amikor a költségvetés módosításáról és a zárszámadásról tárgyalunk majd, hiszen akkor már lesznek pontos kiadási-bevételi tételek és tisztábban láthatunk.

Csizmadia Péter, a Fidesz frakcióvezetője a következőt írta:

Nyőgéri Lajos egy tőle már évtizedek óta megszokott hangulatkeltő nyilatkozatot adott. Mi éppen, hogy azt nem támogattuk, hogy Péterffy Attila 210 millió forintot vegyen el az óvodáktól és bölcsődéktől, ellentétben a most sajnálkozó Nyőgéri Lajossal, aki ezt szó nélkül megszavazta. Véleményem szerint az az embertelen, aki a járvány alatt megsarcolja azokat óvodai és bölcsődei dolgozókat, akik maguk is kivették a részüket a védekezésből, például a PAPI programba történt átvezénylésük miatt.

A FIDESZ frakció tagjai a tegnapi ülésen ugyanakkor támogatták, hogy 50 ezer forintos bérpótló támogatásban részesüljenek azok a pécsiek, akiknek munkája a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelt el, mint ahogy azt is támogattuk, hogy szintén 50 ezer forintos gondozási támogatást kapjanak azok a pécsiek, akik közeli rokonukat gondozzák otthon, továbbá azt is megszavaztuk, hogy 30 ezer forintos albérleti támogatásban részesüljenek azok, akiknek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt is volt pécsi lakcíme és érvényes bérleti szerződése.

Mindezeken túl, Nyőgéri Lajos valótlan állításával ellentétben, további olyan, a pécsiek helyzetén javító javaslataink is voltak az elmúlt időszakban, amikkel a városvezetés is foglalkozhatna, ha éppen Péterffy Attila nem azzal lenne elfoglalva, hogy például a járványhelyzettel takarózva miként juttat a PÉTÁV Kft vagyonából 200 millió forintot a korábbi munkáltatójának, egy francia multicégnek.

Ezzel kapcsolatban pedig szívesen hallanék szakmai választ Nyőgéri Lajostól arra, hogy vajon miért szavazta meg a gazdasági bizottságban, hogy ez a nagyjából ezer pécsi család éves távhődíj befizetésének megfelelő összeg egy magáncégnél kössön ki, ahelyett, hogy azt például az önkormányzati cég dolgozóinak béremelésére fordítanák? Arra is kíváncsi lennék, hogy Nyőgéri Lajos szerint ez mennyiben szolgálja a pécsi emberek érdekeit?

Nyőgéri Képviselő Úr a nyilatkozatakor is tisztában volt azzal, hogy a szociális dolgozókat érintő tétel egy sor, az óvodai és bölcsődei dolgozókéhoz hasonló elvonás és megszorítás közé becsempészett módon jelent meg az előterjesztésben, amely elvonásokhoz mi nem tudtunk asszisztálni, mert azok semmilyen konkrét számmal, adattal sem voltak alátámasztva és még ezirányú kérdéseinkre sem kaptunk választ a városvezetéstől. Éppen ezért kértük amúgy az ülésen Polgármester Úrtól, hogy a támogatásokról és az elvonásokról külön szavazhassunk.”

Csizmadia Péter lapunkat a szemle kapcsán szerda késő este helyreigazítási kérelemmel kereste meg, mondván, két szavazás történt a csomagról, melyből a FIDESZ Frakció és az ÖPE-KDNP Frakció tagjai támogatták, hogy 50 ezer forintos bérpótló támogatásban részesüljenek azok a pécsiek, akiknek munkája a veszélyhelyzet kihirdetése után szűnt meg, vagy a munkáltató fizetés nélküli szabadságot rendelt el. Azt is támogatták, hogy szintén 50 ezer forintos gondozási támogatást kapjanak azok a pécsiek, akik közeli rokonukat gondozzák otthon, továbbá azt is megszavazták, hogy 30 ezer forintos albérleti támogatásban részesüljenek azok, akiknek már a veszélyhelyzet meghirdetése előtt is volt pécsi lakcíme és érvényes bérleti szerződése.

"A másik szavazás a csomag azon részéről szólt, amelyben a szociális dolgozókat érintő tétel egy sor, például az óvodáktól és bölcsődéktől történő több százmillió forintos elvonás és megszorítás között szerepelt, amely elvonásokhoz mi nem tudtunk asszisztálni, mert azok semmilyen konkrét számmal, adattal sem voltak alátámasztva és még ezirányú kérdéseinkre sem kaptunk választ a városvezetéstől. Éppen ezért kértük amúgy az ülésen Polgármester Úrtól, hogy a támogatásokról és az elvonásokról külön szavazhassunk."

- írta a frakcióvezető.

Az online közgyűlés anyaga szerda este került fel a Youtube-ra.

 

Forrás: Pécsi STOP/pecsma.hu