Nem terveznek katonasulikat a Dél-Dunántúlra

2020. június 6. 09:59 2020. jún. 6. 09:59

Baranyába várhatóan nem kerül azokból a katonasulikból, melyet a tervek szerint 2030-ig alakítanának ki Magyarországon - közölte lapunkkal a Honvédelmi Minisztérium.

A napokban a Népszava nyomán számoltunk be arról, hogy 8-10 honvédközépiskolát és kollégiumot, illetve honvédkollégiumot tervez kialakítani az országban a Honvédelmi Minisztérium.

A tárca azt is jelezte: mindez nem jelenti azt, hogy a kormány a kötelező sorkatonai szolgálat visszaállításán gondolkozna, egyszerűen a honvédségi utánpótlás megteremtése a cél. A minisztérium szerint a helyszínek kiválasztásakor fontos szempont, hogy "az iskola katonai szervezet által történő támogatása" biztosított legyen, másrészt hosszú távon az országos lefedettség megvalósuljon.

Egyelőre annyit tudni, hogy Székesfehérváron és Hódmezővásárhelyen lesz ilyen intézmény. Lapunk azzal a kérdéssel fordult a Honvédelmi Minisztériumhoz, hogy megtudjuk, a Dél-Dunántúlon is várható-e ilyen fejlesztés. A tárca azonban arról tájékoztatott minket, hogy Somogyban, Tolnában és Baranyában jelenleg nincs tervben ilyen jellegű intézmény létrehozása.
 

Forrás: Pécsi STOP