Nem dolgoztatta meg a tűzoltókat a havazás Baranyában

2019. január 6. 11:05 2019. jan. 6. 11:05

Bár intenzíven havazott szombaton, a Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság tájékoztatása szerint nem került sor tűzoltói beavatkozásra az időjárás miatt a megyében.

A megyei igazgatóság vasárnap délelőtti összegzése szerint Baranya megye területén szombaton az esti órákban a havazás megszűnt, a megye területén átlagosan 5-10 centi hó hullott. További havazás nem várható, esetleg helyenként 1-2 centiméter, vagy kisebb mértékű havas eső. A megye közútjai járhatóak, sónedvesek, latyakosak. Elzárt település, elakadt jármű nincs. Éjszaka a közutakon és az autópályán is folyamatosan munkagépek végezték az utak takarítását.

A közlemény szerint a MÁV járatai rendben közlekednek, azonban szombaton a Misinára, Árpád tetőre és Kővágőtöttösre nem tudott eljutni a menetrend szerinti busz a havazás miatt. Egy csuklós busznak a pécs-somogyi buszfordulóban gyűlt meg a baja az elemekkel, erről Facebook-oldalunkon mutattunk videót.

A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság felhívja a figyelmet, hogy csak megfelelő műszaki állapotú, a téli időjárási körülményekre felkészített gépkocsival keljünk útra. Az autóba tankoljunk a szokásosnál több üzemanyagot, a mobil is legyen feltöltve, ha elindulunk, nem ördögtől való dolog egy külső akksit is bepakolni. Hasznos lehet egy plusz kabát, pléd is, ugyanakkor arról sem árt meggyőződnöd, hogy megvan a vontatóköteled, újabb kocsiknál a vonószem, valamint arról is érdemes meggyőződni, hogy be tudod-e tekerni a vonószemet.

Ha buszozol, vonatozol, érdemes rászámolni a menetidőre, a MÁV-nál pláne, hiszen az derült időben is parádés késéseket képes produkálni. Ha utazásod során bajba jutott járművet látsz, hívd a 112-őt, mielőtt pedig útnak indulsz, böngészd át az utinform.hu-t, a Magyar Közút Információs portálját az útviszonyokért, illetve a met.hu (Országos Meteorológiai Szolgálat) és az Időkép is jó szolgálatot tehet.