Nem fogjuk megtudni, mitől kullog hátul Pécs

2014. december 17. 19:03 2014. dec. 17. 19:03

A pécsi önkormányzati portállal kapcsolatban tettünk fel kérdéseket nyolc nappal ezelőtt, mert hiányosnak találtuk többek közt az ötmillió forint feletti szerződések listáját. Válaszoltak. Összesen 243 karakterben. Cseppet sem cinikusak.



Nyolc napja megkerestük a pécsi városházát, hogy válaszoljanak a pécsi önkormányzati portálon, a gov.pecs.hu-n található, vagy inkább nem található szerződésekkel kapcsolatos kérdéseinkre. A kérdéseink a következőek voltak:
- A 2011. évi CXII. törvény az információs önrendelkezési jogról és az információszabadságról szóló törvény értelmében a közzétételi listán az alábbi adatoknak fent kell lennie a honlapon: (4-es pont) "Az államháztartás pénzeszközei felhasználásával, az államháztartáshoz tartozó vagyonnal történő gazdálkodással összefüggő, ötmillió forintot elérő vagy azt meghaladó értékű árubeszerzésre, építési beruházásra, szolgáltatás megrendelésre, vagyonértékesítésre, vagyonhasznosításra, vagyon vagy vagyoni értékű jog átadására, valamint koncesszióba adásra vonatkozó szerződések megnevezése (típusa), tárgya, a szerződést kötő felek neve, a szerződés értéke, határozott időre kötött szerződés esetében annak időtartama, valamint az említett adatok változásai, a nemzetbiztonsági, illetve honvédelmi érdekkel közvetlenül összefüggő beszerzések adatai, és a minősített adatok kivételével". Ezeknek az adatoknak 5 évig visszamenőleg kell szerepelnie.

A gov.pecs.hu-n a 2013. december 31. előtt kötött szerződések meglehetősen hiányosak, a Prestige Média Kft. szerződései közül például csak kettő darab 2011-ben kötött szerződés szerepel, a Hungasttal kötött szerződés sincs rajta a listán.

- Mi az oka annak, hogy a szerződések nem kerültek ki a közadatkeresőbe?
- Mikor fog az összes adat a szerződésekről kikerülni a honlapra?
- A Korrupciókutató Központ Budapest 2013-as kutatása szerint, ahol a városi önkormányzatok honlapjait elemezték, 18 megyeszékhelyből Pécs csupán a 15. legnyitottabb és a 14. legtörvénytisztelőbb megyeközpont. Mi az oka ennek?

És íme a válaszok:

""

Mindez 243 karakter (szóközökkel együtt), és az utolsó kérdésre persze nem válaszoltak, mert ugye miért is? Lecsekkoltuk, azóta tényleg kikerült pár Prestige Médiás szerződés a honlapra. Az Elszámolóház honlapján viszont nem jutottunk közelebba Hungast szerződéshez, egyszerűen végigpörgettük az összes menüpontot és nem volt meg. Csupán úgy találtunk rá, hogy egy direkt linken elküldték nekünk, miután értetlenkedtünk.

Pécs. 2014. Átláthatóság.

Forrás: Forrás: Pécsi Stop